Financiele aspecten

Meer woonkredieten door de komst van de verdeeltaks?

De aanvragen voor hypothecaire kredieten zijn in juni met 6 procent toegenomen tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Het is de eerste toename in 2012, zo meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector. Een mogelijke verklaring is de komst van de verdeeltaks.
Het bedrag waarvoor hypothecaire kredieten aangevraagd werd, steeg tussen juni 2011 en 2012 met 30 procent. Maar het aantal verstrekte hypothecaire kredieten is op een jaar tijd echter met 18,7 procent gedaald. "In bedragen van de verstrekte kredieten was de daling veel minder uitgesproken: -0,7 procent", dixit Febelfin in een persbericht.

Mogelijke verklaring

"Het feit dat heel wat 'onverdeelde' eigenaars er nu voor kiezen om de procedure van verdeling van een onroerend goed in te zetten, kan een mogelijke verklaring zijn" voor de toename van de kredietaanvragen. "Het verdelingsrecht - een taks die moet betaald worden wanneer eigenaars geheel of gedeeltelijk uit onverdeeldheid treden - bedraagt in Vlaanderen momenteel 1 procent. Verwacht wordt dat deze taks in Vlaanderen zeer binnenkort zal opgetrokken worden."

Het Vlaams Parlement zal waarschijnlijk donderdag, na een procedureslag en veel politieke commotie, stemmen over de zogenoemde 'verdeeltaks'. Het decreet stond vorige week op de agenda, maar werd geschorst omdat de oppositie advies vroeg over nieuwe amendementen die ze had ingediend.

Sociale correcties

De verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed verdeeld wordt, bijvoorbeeld na een echtscheiding. Eerst wou de regering het tarief optrekken naar 2 procent, maar uiteindelijk werd de maatregel bijgestuurd via sociale correcties. Die correcties moeten gezinnen met kinderen sparen. Het basistarief zou wel stijgen naar 2,5 procent.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in