Maatregelen moeten aankoop Waalse woning steunen

Vanaf 1 januari treedt in Wallonië een aantal maatregelen in werking die een duwtje in de rug moeten geven bij het aankopen van een woning. Eén van de ingrepen is de "trampolinelening", die de al bestaande "jongerenlening" zal vervangen. "De jongerenleningen waren te discriminerend. We hebben ervoor gekozen een zo groot mogelijk aantal mensen te helpen", stelt minister van Wonen André Antoine.


Reductie op maandelijkse afbetaling
De nieuwe formule laat de koper van een woning toe een reductie te genieten op de maandelijkse afbetaling van zijn hypothecaire lening van 100 euro per maand gedurende twee jaar en van 50 euro per maand gedurende zes jaar, ongeacht de bank waarbij de lening werd aangegaan. Daarnaast worden de leeftijdsvoorwaarde (jonger dan 35 jaar) en de inkomensplafonds geschrapt.

Handelswaarde
Voorts neemt de maximale handelswaarde van het goed toe. Ze stijgt van 116.000 euro naar 150.000 euro, ofwel de gemiddelde waarde van doorsnee woningen in het arrondissement indien die hoger ligt dan 150.000 euro. Op die manier wil de Waalse regering rekening houden met de situatie in gebieden als Nijvel, Namen en Aarlen.

Daling registratierechten
Een andere maatregel, die eveneens werd beslist in het kader van de begroting voor volgend jaar, slaat op de daling van de registratierechten wanneer iemand een huis koopt met een hypothecaire lening die werd aangegaan bij de Waalse Maatschappij voor Sociaal Krediet of het Huisvestingsfonds voor grote gezinnen. De heffing daalt van 12,5 naar 10 procent, of van 6 naar 5 procent wanneer de woning recht geeft op een verlaagde taks.

Voorts moeten eco-leningen de energie-efficiëntie van woningen verbeteren.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in