M

Maaiveld

Dit is de hoogte waarop het omliggende terrein aansluit op de woning.
 

Massawet

De massawet is het belangrijkste principe in de luchtgeluidsisolatie. Deze wet stelt dat door de massa van de wanden te vergroten – dus ze zwaarder te maken – we een betere geluidsisolatie krijgen. Dit geldt enkel voor massieve wanden. Des te zwaarder de wand, des te kleiner de trillingsoverdracht.

Massa-veer-massaprincipe

Deze wetmatigheid vertrekt van twee massa’s die van elkaar gescheiden worden door een veer. Die veer kan lucht of een isolatiemateriaal zijn. De dikte van de veer is bepalend voor de mate waarin de trillingen worden gedempt.
Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste massa en brengt deze aan het trillen. De veer tussen de beide lagen vangt deze trilling op en fungeert als schokdemper. Het geluid wordt vervolgens sterk verzwakt doorgegeven aan de tweede massa.
Bij de toepassing van het massa-veer-massaprincipe zijn er 4 parameters die bepalend zijn voor de bereikte isolatiewaarden: de massa verhogen, de spouwbreedte, de vullingsgraad van de spouw en de ontdubbeling van de wanden.

Megawatt uur (MWh)
 

Eén megawatt is 1 000 kWh. Dit is de hoeveelheid stroom die in één uur geproduceerd kan worden door een generator met een capaciteit van een megawatt (MW)

Metselverband

Een metselverband is een verband of manier waarop de stenen in het metselwerk gerangschikt zijn. Elk verband heeft invloed op het uitzicht en de sterkte van de gemetselde muur. Er bestaan verschillende metselverbanden.

Minerale wol

Isolatiemateriaal van minerale oorsprong. Dit kan glas- of rotswol zijn.

Mortel

Mengsel van cement, zand en water

 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in