Financiele aspecten

Lening zonder extra waarborgen

Waarom vraagt bank waarborg?

Als je alles moet lenen bij de bank, heb je een schuld hebben die hoger is dan de waarde van de woning. Wanneer de woning dan ooit verkocht zou moeten worden door niet-correcte terugbetalingen, dan dreigt er een verlies voor de bank. Die waarborg zorgt er voor dat de bank bij een niet correct terugbetaalde lening geen of weinig verlies lijdt.

Lening met hogere rentevoet

Een bank kan zo’n risico op verschillende manieren benaderen. Tot voor enkele jaren gaven veel banken geen lening die hoger is dan de waarde van de woning. Sinds kort zijn er meer en meer kredietinstellingen die een dergelijke lening wel toekennen. Alleen zal de rentevoet dan hoger liggen.

Daarnaast zal de bank een inkomen verwachten dat ruim volstaat voor de terugbetaling van de lening. Dat inkomen moet ook stabiel zijn. De bank loopt immers een risico wanner je meer leent dan de waarborg. Wanneer je kan aantonen dat je zonder problemen de mandlast kan betalen, heb je een grote kans om een positief antwoord te krijgen op de kredietaanvraag

Met dank aan Hyposmart

Wat is een lening zonder extra waarborgen? Als je naar de bank stapt voor een lening voor een huis, vraagt de bank vaak een waarborg. Zo kan het zijn dat je moet bewijzen dat je eigen kapitaal inbrengt. Of dat je iets borg kunt stellen. Tegenwoordig geven banken ook leningen zonder zo een waarborg te vragen. Maar dan ligt de rentevoet op de lening wel een stukje hoger. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in