Financiele aspecten

Lenen wordt duurder, sparen voordeliger

De renteverhoging donderdag door de Europese Centrale Bank (ECB) zou ook voelbaar zijn voor de consument. Lenen wordt duurder, sparen zou aantrekkelijker moeten worden. Het zijn vooral de producten met een korte looptijd die beïnvloed worden.

Ook de euro kan in principe profiteren van het rentebesluit. De voorbije weken werd er al herhaaldelijk gespeculeerd op een renteverhoging door de ECB, waardoor er al een opwaartse trend te zien was. Zo steeg de interbankenrente: de rente die banken aan elkaar betalen voor het uitlenen van geld.


Spaarboekje

Die interbankenrente is richtinggevend voor de basisrente op het spaarboekje, en dus is er bij de banken ruimte om die op te trekken. Maar of ze dat ook zullen doen en wanneer, is een commerciële beslissing.

Analist Charles Kalshoven van ING meent dat de renteverhoging minder sterk en minder snel doorgerekend zal worden op spaarrekeningen. "Een hogere spaarrente geldt meteen voor iedereen, terwijl de hogere inkomsten uit hypotheken slechts geleidelijk zullen omhoog kruipen", luidt zijn verklaring.

Termijnrekeningen en kasbons met een korte looptijd zouden eveneens kunnen profiteren. De voorbije weken was er in deze markt al een opwaartse trend te zien.


Renteverhoging binnen de maand doorgerekend

Maar ook lenen zal duurder worden. Kalshoven verwacht dat de renteverhoging al binnen de maand zal doorgerekend worden in nieuwe hypotheken met een variabele rente. Bestaande hypotheken met een jaarlijks aanpasbare rente zullen op de vervaldag duurder worden.

De renteverhoging door de ECB zou in principe ook de koers van de euro moeten ondersteunen. De Europese eenheidsmunt werd de laatste weken al flink duurder, omdat beleggers anticipeerden op de rentebeslissing. Een dure euro maakt beleggingen in vreemde munt minder interessant, maar een vakantie naar een niet-euroland goedkoper.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in