Financiele aspecten

Lager btw-tarief of sloop- en heropbouwpremie

Vanaf donderdag 7 maart kan een particulier een premie van 7500 euro krijgen voor de afbraak van één of meer gebouwen en de daaropvolgende herbouw van één of meer woningen of een appartementsgebouw. Die gebouwen en woningen moeten gelegen zijn in het Vlaamse Gewest, maar buiten de dertien steden waar het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing is voor sloop en heropbouw van een woning.
De aanvraag van de premie gebeurt online op energiesparen.be/slooppremie. En dit zo snel mogelijk na het indienen van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop -en heropbouw.

Bouwunie vindt het goed dat de Vlaamse regering met die premie de sloop en heropbouw wil steunen. Het is een extra duwtje in de rug om het energieverbruik in Vlaanderen te verlagen en de kwaliteit van onze woningen te verbeteren.

“Een uitbreiding naar gans België van het verlaagde btw-tarief voor sloop en daaropvolgende heropbouw van een woning is nog beter”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Nu geldt het verlaagde btw-tarief in een beperkt aantal steden. En met succes. Een studie  van de KU Leuven, het Steunpunt Wonen en het onderzoekinstituut Vives wijst uit dat in de steden waar het lagere btw-tarief geldt, meer huizen gesloopt en vervangen worden. De maatregel verdient zich voor de helft terug, schatten de onderzoekers. “En tegelijkertijd verbeteren de kwaliteit en de energiezuinigheid van het woningenpark”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “De maatregel zorgt ook voor een betere verdichting in de stadscentra. Een uitbreiding naar alle steden en gemeenten is dus wenselijk.” Daar moet de federale regering voor zorgen.

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is tijdelijk. Enkel particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning aanvragen voor sloop en heropbouw kunnen de premie aanvragen. De Vlaamse regering heeft daarvoor 15 miljoen euro voorzien. Afwachten dus of dit zal volstaan. Als de premie té succesvol is, kan de minister het bedrag van de premie verminderen. Dit bevordert de rechtszekerheid niet. De premie moet gelijk blijven en voldoende lang blijven bestaan, besluit Bouwunie.


Bron: Bouwunie - Unie van het kmo-bouwbedrijf

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in