Financiele aspecten
Isoleren

Laatste kans voor doe-het-zelvers om een premie te krijgen voor dakisolatie

Onder het motto: hou je woning koel in de zomer mag dakisolatie in geen enkele woning ontbreken. Goed geïsoleerde daken, muren, en ramen met hoogrendementsglas houden de warmte ’s zomers buiten, vooral als de zon erop staat. Goed isoleren is niet alleen fijn voor de juiste temperatuur in de zomer. Ook in de winter doe je er voordeel mee: je gebruikt veel minder energie voor je verwarming en je huis is een stuk warmer en dus comfortabeler. Dakisolatie is de nummer één van de energiebesparende maatregelen in woningen.

Nog tot eind 2020 (eindfactuur aankoop isolatiemateriaal in 2020) kan je als doe-het-zelver een energiepremie krijgen als je je dak zelf isoleert. De Vlaamse Regering besliste onlangs dat deze premie voor doe-het-zelvers vanaf 2021 verdwijnt. De premie bedraagt 2 euro per m². De isolatie moet een Rd-waarde behalen van minstens 4,5 m²K/W. Heb je nog geen of onvoldoende dak- of zoldervloerisolatie in je woning? Was je van plan ooit zelf de klus te klaren? Dan is het hoog tijd voor actie! De premie van netbeheerder Fluvius is er alleen voor de plaatsing van dakisolatie in bestaande woningen en appartementen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006.

De premie zelf vraag je aan bij de netbeheerder Fluvius
Ook wie isolatiewerken uitvoert via een aannemer kan hiervoor een premie krijgen.

Premies in 2021?

In 2021 geeft netbeheerders Fluvius nog steeds premies voor werken uitgevoerd door een aannemer in bestaande woningen en appartementen. Dit voor onder andere dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler. Er komt ook een nieuwe premie voor zonnepanelen. Voor nieuwe eigenaars wordt een energielabelpremie ingevoerd. Voor beschermde eigenaars wijzigt er vooral iets aan de premie voor verwarmingsketels. 

Meer info over de energiepremies in 2021 
(onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering).

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in