Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Laat het daglicht tot je komen

Daglicht heeft een postieve invloed op de mens. Tracht daarom zoveel mogelijk licht in je huis te brengen. Daglicht binnenbrengen kan op verschillende manieren: van ramen over lichtkoepels tot glazen deuren. We zetten de opties voor jou op een rijtje.  

Ramen

Beginnen doen we met de oplossing die het meest voor de hand ligt om daglicht binnen te krijgen, het gebruik van ramen. Er bestaan verschillende soorten ramen, dus je vindt sowieso een raam, dat bij jouw smaak past.

Bij de plaatsing van ramen denk je best aan de oriëntatie en plaats van de ramen.

Om een optimale lichtinval in je kamer te verkrijgen, is niet alleen de plaats van de ramen in de woning belangrijk, maar ook de verhouding raam - vloer. Denk ook aan de 'Verhouding hoogte glas in raam - kamerdiepte'.

Deze tips zijn ook van toepassingen op de meeste volgende mogelijkheden, die je hebt om licht binnen te laten in je huis.

Glazen buitendeur

Hoor wie klopt daar kinderen? Die vraag stel je je niet meer met een glazen buitendeur.

Let er wel op dat je van je van je woning geen uitstalraam maakt. Dit kan je voorkomen door het gebruik van matglas. Veiligheidsglas is bij een glazen buitendeur geen overbodige luxe.

Veranda uit glas

Een veranda is een toevoeging aan je huis. Wil je dit stijlvol doen? Dan is een verande vervaardigd uit glas zeker een aanrader.

Dankzij een veranda geniet je langer van de zon, zonder hinder van wind of insecten. Kies voor zonwerende beglazing, anders durft de temperatuur wel eens snel onaangenaam op te lopen in de veranda.

Voor een veranda heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Onze stedenbouwkundige expert licht de vergunning toe in het artikel 'Licht in de veranda'.

Dakraam

De zolder hoeft niet noodzakelijk de donkerste plek van het huis te zijn. Een eenvoudig dakraam doet wonderen.

Met een zonnescherm of rolluik beslis je zelf wanneer het zonlicht binnen valt. Muggengaas is dan weer handig om ongedierte buiten te houden.

Lichtkoepel

In een schuin dak kun je een dakvenster integreren, in een platdak is een lichtkoepel een optie.

Er bestaan twee soorten lichtkoepels. Ten eerste zijn er de vaste koepels waarbij de raampartij bestaat uit één deel dat niet open kan. En ten tweede zijn er de opengaande koepels. Deze kunnen via elektrische sturing open en dicht. Er bestaan versies met een afstandsbediening en/of een regensensor. Het voordeel van openstaande koepels is dat ze niet alleen voor daglicht zorgen, maar ook helpen bij de ventilatie van een kamer.

Lichttunnel

De lichttunnel is een afgeleide van de lichtkoepel.

De lichttunnel bestaat uit een buizensysteem met spiegels, dat op die manier daglicht via het platte of hellende dak tot in een bepaalde kamer in de woning brengt.

Dankzij het spiegelsysteem kan de buis een bocht maken om zo op de gewenste plaats uit te komen.

Lichtstraat

Ook een lichtstraat is een afgeleide van een lichtkoepel. Het grote verschil tussen de twee is de oppervlakte. Een lichtstraat is groter dan een lichtkoepel en laat dus ook meer licht binnen.

De lichtstraat wordt in het dak ingebouwd.

Glazen garagedeur

Een glazen garagedeur ligt misschien niet meteen voor de hand, maar het is wel een optie om licht binnen te krijgen.

Om veiligheidsredenen gebruik je dit best niet aan de straatkant.

Glazen binnendeur en wand

De kamers van de buitenmuren en die onder het dak zijn eenvoudig om te voorzien van buitenlicht. Maar hoe krijg je daglicht in de andere kamers? Maak bijvoorbeeld gebruik van een glazen binnendeur. Dit kan natuurlijk in combinatie met een glazen wand. Met een motief garandeer je jouw privacy.

Esthetisch gezien is een glazen binnendeur een winner, maar op energetisch vlak scoort het toch wat minder. Echt goed isoleren, zit er immers niet in. Een glazen deur durft ook wel een vlekgevoelig te zijn en duurder dan een normale binnendeur.

Glazen binnendeuren zijn vaak vervaardigd uit gehard- of veiligheidsglas, waardoor ze een lange levensduur hebben.

Lichtdoorlatende gevels

Wil je nog meer licht? Pak dan de gevel aan. Glasdallen en panelen zijn misschien al gekend, maar er is ook de optie om te kiezen voor lichtdoorlatend beton. Ontdek ze allemaal in ons artikel 'Lichtdoorlatende gevels'.

Vide

Wil je echt veel licht in huis? Dan is een vide (van het Franse woord leegte) the way to go.

Een vide is een open ruimte tussen twee verdiepen. Door gebruik te maken van veel glas, valt er enorm veel licht in je kamer.

Patio

Een trend van de laatste jaren is de patio. Dit is een ruimte in de openlucht, omsloten door twee of meerdere gevels van een woning. Een woning die langs meerdere zijden tegen andere gebouwen opgebouwd is, kan via een patio extra daglicht binnenhalen. Maar ook in een vrijstaande woning kan een patio een extra cachet aan de woning geven en vooral voor extra licht zorgen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in