Financiele aspecten

Kredietformules: vaste maandlast of kapitaalsaflossing

In grote lijnen heb je de keuze uit twee formules: kredieten met een vaste rentevoet en kredieten met een variabele rentevoet. Met een vaste rentevoet kies je voor absolute zekerheid en weet je vooraf precies wat je op het einde van de rit zal betaald hebben.

Om het lenen flexibeler te maken, werd naast de vaste ook de variabele rentevoet in het leven geroepen. Deze formules hebben doorgaans een lagere interest in vergelijking met een vaste rentevoet. De rentevoet kan maximaal tot een bepaald percentage dalen of stijgen. Bij een rentedaling wordt je krediet dus voordeliger, bij een rentestijging wordt je krediet duurder.

Nadeel is dat je vooraf niet precies weet welk bedrag je op het einde van de rit zal afbetaald hebben.

Naast de vaste en variabele kredietformules heb je nog verschillende terugbetalingsplannen. De twee meest voorkomende zijn de kredieten met een vaste maandlast en de kredieten met vaste kapitaalsaflossingen.

Lening met vaste maandlast

Was veruit de populairste formule. Bijna iedereen die een eerste woning kocht of bouwde, koos voor dit soort krediet Bij deze formule betaal je maandelijks hetzelfde bedrag. Bij de start van de lening moeten er meer intresten betaald worden dan op het einde. Naarmate het krediet vordert, betaal je dus geleidelijk aan meer schuld per maand af en minder intrest. De intrest en het kapitaal van de afbetaling zijn dus elke maand anders samengesteld.

Krediet met vaste kapitaalsaflossing

  • Interessant voor wie een hogere maandlast aankan
  • Je betaalt elke maand een vast deel kapitaal (schuld) terug.
  • De intrest wordt bepaald op basis van de uitstaande schuld. In de beginperiode ligt die natuurlijk hoog. Naarmate de afbetaling vordert, daalt dit bedrag.
  • In totaal zal je minder moeten terugbetalen aan de bank in vergelijking met een krediet met vaste maandlast

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in