Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Kortrijks project past Isofinish-concept toe

Recent is in Kortrijk het eerste project gerealiseerd volgens het Isofinish concept, een vernieuwend isolatie- en afwerkingsconcept voor buitengevels. Voor deze werf is gebruik gemaakt van een doeltreffende combinatie van Powerwall isolatieplaten, regelschroeven van Borgh en een gevelafwerking in Koramic kleidakpannen.


Het Belgische woningbestand telt heel wat energieverslindende woningen met slecht of niet geïsoleerde gevels. Door deze gevels na te isoleren, kan er op korte termijn een enorme energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot gerealiseerd worden.

Aangezien een groot gedeelte van deze oudere, slecht geïsoleerde woningen geen spouwmuur heeft en niet alle spouwmuren geschikt zijn voor navulling met isolatiemateriaal, moet men in vele gevallen na-isoleren door het aanbrengen van isolatie op de buitenmuur. Een probleem dat zich hierbij vaak stelt, is dat deze oude gevels niet altijd egaal recht zijn en oneffenheden vertonen.

Isofinish, het isolatie- en afwerkingsconcept voor buitengevels, bestaat uit ultradunne Powerwall isolatieplaten van Recticel Insulation, gevelschroeven van Borgh en een afwerking naar keuze. Bij dit project in Kortrijk is gekozen voor Koramic kleidakpannen van Wienerberger als gevelafwerking.

Gezien haar beperkte dikte en de uitstekende isolatiewaarde (λd 0,024 W/mK), is Powerwall®, op basis van Taufoam by Recticel, de ideale oplossing voor de buitenisolatie van muren. Powerwall neemt dan ook weinig plaats in, zakt niet door en heeft een uniek tand en groef kliksysteem, waardoor de kans op energielekken bijna nihil is.

De Powerwall® isolatieplaten worden bij nieuwbouw op de binnenmuur en bij renovatie rechtstreeks op de bestaande muur aangebracht. De isolatie wordt bevestigd door middel van isolatiepluggen. Hierdoor bekomt men een doorlopend isolatieschild dat toelaat om het E-peil van de woning aanzienlijk te verlagen.

Daarna wordt op de buitengevelisolatie een houten draagstructuur met regelschroeven aangebracht. Deze draagstructuur dient om de gevelafwerking aan op te hangen of te bevestigen. Dankzij de Borgh gevelschroeven worden eventuele oneffenheden op de buitengevels perfect opgevangen.

De Koramic kleidakpannen die beschikbaar zijn in tal van varianten, zorgen voor de esthetische meerwaarde van het concept. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk, brandveilig, kleurstabiel en voordelig.

De dakpannen zijn licht en duurzaam. Minder massa per m² betekent immers een lage milieu-impact. Er is voor de plaatsing geen mortel nodig en ze kunnen na afbraak gemakkelijk hergebruikt worden. Bij beschadiging zijn de pannen gemakkelijk te vervangen.

Als gevelbekleding worden kleidakpannen op nagenoeg dezelfde manier geplaatst als op een hellend dak. De pannen doen dienst als buitenschil, door een verluchte spouw gescheiden van de isolatie waardoor condensatie vermeden wordt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in