Financiele aspecten

Klein beschrijf mogelijk voor mede-eigenaars ouderlijke woonst

Wie mede-eigenaar is van zijn ouderlijke woonst omdat één van zijn ouders overleden is, zal vanaf volgend jaar toch kunnen genieten van het zogenaamde "klein beschrijf" wanneer hij of zij een eigen woning koopt. De meerderheidspartijen steunen het voorstel daarover van sp.a-Spirit-fractieleider Ludo Sannen.


Wie een bescheiden woning koopt (met een KI van maximum 745 euro), komt in aanmerking voor het verlaagd tarief voor registratierechten. Dat "klein beschrijf" bedraagt 5 pct in plaats van 10 pct van de verkoopprijs van de woning en kan dus snel enkele duizenden euro voordeel opleveren.

Maar een aantal mensen dat één van zijn ouders heeft verloren, kan niet genieten van het klein beschrijf. Kinderen worden mede-eigenaar van de ouderlijke woning wanneer één van de ouders sterft, de overblijvende ouder krijgt het vruchtgebruik. "Die 'ongewilde' bezitting vormt net voor de kinderen een belemmering om het klein beschrijf te krijgen wanneer ze het ouderlijke huis verlaten en een eigen woning kopen. Het KI van hun deel van de blote eigendom mag niet meer zijn dan 186 euro (of 25 procent van 745 euro). En dat is zeer laag", zegt Ludo Sannen. Zijn voorstel, dat via een amendement op het programmadecreet wordt ingevoerd, moet nu komaf maken met deze "onrechtvaardige situatie".

Bron: Belga – Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in