Keuze voor zonne-energie was fout

Zonnepanelen zijn vaak niet de juiste keuze om efficiënt en goedkoop groene stroom op te wekken, vindt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A).

 

Van den Bossche (SP.A) is bijzonder scherp voor het beleid van haar voorgangers rond zonnepanelen. Die werden niet alleen veel te royaal gesubsidieerd, maar bleken in veel gevallen ook niet de juiste keuze te zijn voor wie in hernieuwbare energie wilde investeren. ‘Ten opzichte van het rendement is zonne-energie het duurst van allemaal', zegt ze. ‘En toch hebben we iedereen massaal in die richting geduwd.'


Kostprijs niet te verantwoorden

Voor de grote parken met zonnepanelen bij bedrijven noemt Van den Bossche de kostprijs ‘niet te verantwoorden'. Windmolens zijn volgens haar een veel beter alternatief. Maar ook voor particulieren zouden zonnepanelen niet de eerste optie mogen zijn. ‘Je huis isoleren blijft nog altijd de belangrijkste investering. En als je dan toch zonnepanelen legt, gebruik je die beter om water te verwarmen, dan om stroom op te wekken. Maar de overheid heeft iedereen massaal naar de minder rendabele opties geduwd', zegt ze.

Van den Bossche wil het hele systeem nu herbekijken, niet enkel de subsidies. Ze neemt het ook niet dat netbeheerder Eandis de prijzen in de ene regio veel meer optrekt dan in de andere en het verschil pas over een jaar verrekent. ‘Wie de gegevens heeft om een prijsverhoging te berekenen, heeft ook de gegevens om die fair te verdelen', zegt ze.

Volgens Groen! heeft Eandis de elektriciteitsprijs trouwens meer opgetrokken dan door de kostprijs van de groenestroomcertificaten te verantwoorden is. Eandis rekent minstens vijftien procent te veel aan, beweert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!).

 

Bron: De Standaard

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in