Financiele aspecten

Kandidaat-bouwers aarzelen te veel ondanks gunstige omstandigheden

Heel wat kandidaat-bouwers aarzelen om te bouwen, terwijl de omstandigheden nochtans bijzonder gunstig zijn. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wijst op de lage hypothecaire rente en de bouwkosten die nog altijd lager liggen dan voor de crisis van 2009. "Deze positieve elementen zijn onvoldoende doorgedrongen tot de meeste kandidaat-bouwers", betreurt de VCB.


Het aantal vergunningen voor nieuwe woningen (huizen én appartementen) ligt voor de eerste acht maanden van dit jaar op ongeveer 19.000, een absoluut dieptepunt. Jongere statistieken zijn nog niet beschikbaar, maar de enquêtes van de VCB laten een somber beeld zien. Al bijna een derde van de ondervraagde aannemers zag de bouwactiviteit de voorbije maanden dalen, voor iets meer dan de helft bleef die constant.


Aannemers pessimistisch gestemd

Ook voor de toekomst zijn veel aannemers pessimistisch gestemd. Zo'n 43 procent verwacht de komende maanden een daling van het aantal contracten voor de bouw van nieuwe appartementen en 52 procent verwacht een daling bij nieuwe huizen.

De VCB wijst erop dat het momenteel nochtans gunstig is om te bouwen. De hypotheekrente staat zeer laag en ook de bouwkosten zijn gezakt sinds de crisis van 2009. Beide elementen zouden de volgende maanden ook opnieuw gaan stijgen, onder meer door de hogere grondstof- en energieprijzen, verwacht de confederatie.

"Zodra dat gebeurt, moet de Vlaamse overheid klaar staan met een volwaardig alternatief voor het wegvallen van de federale overheidssteun. Zoniet dreigt voor een zeer groot aantal gezinnen bouwen onbetaalbaar te worden", waarschuwt de VCB.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in