Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Isover benadrukt noodzaak van muur- en gevelisolatie

De helft van de huizen in Vlaanderen heeft geen isolatie in de muren. In Wallonië klimt dat cijfer zelfs naar 65%. Nochtans is een goed geïsoleerde schil een eerste voorwaarde voor energiebesparing en klimaatcomfort, stelt Saint-Gobain Isover.


De komende jaren zal na-isolatie van muren almaar belangrijker worden. Denk maar aan de strenger wordende EPB-norm voor nieuwbouw en het EPC (EnergiePrestatie Certificaat) als objectief waardecriterium voor een bestaande woning. Als we het 2020-programma willen waarmaken, dan wordt het hoog tijd om de muren en gevels massaal te gaan isoleren, zegt Isover. De oudere woningen bieden alvast een enorm potentieel.
“In een gemiddelde woning verbruikt de verwarming veruit de meeste energie – ongeveer 75% - en niet, zoals vaak gedacht, de elektrotoestellen. Wie dus goed isoleert, wint meteen aanzienlijk op zijn energiefactuur én aan comfort. Met beglazing en dakisolatie gaat het al de goede kant uit, maar nu wordt het ook tijd om de buitenmuren aan te pakken”, klinkt het. Isover heeft de laatste jaren geïnvesteerd in ontwikkeling om voor iedere situatie een oplossing te bieden.”
 

Navullen van spouwmuren

Om de muren van je bestaande woning te isoleren, bestaan er verschillende manieren. De snelste, minst ingrijpende en goedkoopste oplossing is glaswolvlokken in de lege spouw te blazen. Een techniek die al bestaat sinds de jaren ’70, maar die je ook vandaag best laat uitvoeren door gespecialiseerde firma’s met ervaring in het domein. Enkele gaatjes in de buitenmuur volstaan, er zijn geen afbraakwerken voor deze ingreep nodig.
Isover benadrukt de troeven van glaswol in dat verband: “De spouwmuur behoudt zijn regenwerende functie, maar het warmteverlies wordt met een factor van 2 tot 3 verminderd en de binnenoppervlakken worden warmer en droger. De hoog isolerende, ademende en waterafstotende eigenschappen van glaswol, maken van glaswol een zeer geschikt product voor de spouwtechniek.”
 

Buiten- of binnenkant

De spouwtechniek is echter niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat er gebouwd werd met volle muren, de spouw te smal is of omdat de gevelsteen het niet toelaat. Ook dan heeft Isover voor elke situatie een oplossing in huis. Een bestaande buitenmuur (met weinig of geen isolatie) kan ook bijkomende geïsoleerd worden langs de buitenkant of langs de binnenkant.
Isoleren langs de buitenkant heeft als voordeel dat de volledige buitenmuur ingepakt wordt.
Het geeft ook de gelegenheid om de look van de woning op te frissen, met keuze uit allerhande gevelmaterialen. Is buitenisolatie niet mogelijk, bijvoorbeeld omwille van de bouwvoorschriften, dan kan je nog altijd isoleren langs de binnenkant. Troef is dat je dit kamer per kamer kan aanpakken, bijvoorbeeld wanneer de binnendecoratie wordt opgefrist.
 

Glaswol

Hoe dan ook, glaswolisolatie komt voor al die situaties als meest geschikt naar voren, zegt Isover. “Glaswol blijft ademen (dampopen) en heeft dus geen benauwend regenjaseffect, en is soepel genoeg om overal goed tegen de muren aan te sluiten (ook als de oudere muren wat onregelmatig zijn). Bovendien is het een recycleerbaar en natuurlijk product met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. En vergeet ook het akoestisch isolerend effect niet.” Ook voor nieuwbouw biedt Isover een geschikte oplossing voor elke situatie, voor houtskelet, passieve of lage-energiespouwen of geventileerde muren.
 

Nieuwe brochure

Voor 2011 stelt Isover zijn nieuwe brochure voor die alle aspecten van de muur- en gevelisolatie uit de doeken doet. “We merken een duidelijke stijging van de vraag en verwachten ook dat die nog sterk zal toenemen. Daarom hebben we voor elke bouwer of verbouwer een vademecum opgesteld waarin alle antwoorden te vinden zijn. We willen niet enkel informeren, maar ook inspireren. Vaak weet men immers niet wat er allemaal mogelijk is inzake muurisolatie.”
De marktleider in glaswol presenteert op Batibouw 2011 zijn allesomvattend aanbod voor muur- en gevelisolatie, voor renovatie én nieuwbouw.

Meer info: Isover

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in