Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Isoleren zonder fouten in 5 stappen

Isoleren is de weg naar een dikkere portemonnee. Zeker aangezien je heel wat isolatiewerk zelf kunt doen. Een isolatieplaat of –deken op maat snijden en plaatsen, lijkt op het eerste gezicht niet moeilijk. Toch begin je best met de nodige kennis van zaken aan het karwei. Lees zeker deze vaak gemaakte fouten door, zodat je alvast niet in die valkuilen trapt.

Fout 1: Slechte aansluiting tussen isolatieplaten

Wanneer de isolatieplaten niet goed op elkaar aansluiten, ontstaan hier kieren en dus koudebruggen waarlangs warmte ontsnapt. Zorg daarom voor een goede aansluiting van de isolatieplaten, langs alle zijden. Er bestaan platen met een tand-en-groefsysteem die dit een stuk eenvoudiger maken. Moet je platen op maat snijden, zorg dan voor rechte sneden. Sommige platen zijn hiertoe voorzien van een rasterbedrukking. Gebruik ook altijd een rechte lat om langs te snijden.

Fout 2: Isolatie sluit niet goed aan tegen muur

Mortelbaarden die ontstaan tijdens het metselen of het te weinig gebruiken van spouwhaken, zorgen ervoor dat de isolatie niet goed aansluit tegen de binnenmuur of dat de isolatie na verloop van tijd loskomt van de muur. Een bijkomend probleem bij mortelbaarden of specieresten is dat er wateroverdracht tussen de buitengevel en de isolatie kan ontstaan. Zo riskeer je ook koudebruggen of vochtproblemen. Metsel daarom zorgvuldig en veeg het metselwerk proper. Gebruik tijdens het metselen voldoende spouwhaken

Fout 3: Een luchtspouw bij dakisolatie

Vroeger werd voorgeschreven een luchtspouw te laten tussen de dakisolatie en het onderdak. Dat blijkt nu een grote misvatting: een ruimte waar lucht door stroomt, zorgt voor afkoeling van het isolerende vlak, laat vochtige buitenlucht bij de isolatie, … Kortom, er zijn teveel nadelen verbonden aan een luchtspouw tussen isolatie en onderdak. De ruimte volledig opvullen met isolatie is dan ook de boodschap. Je kunt nooit te dik isoleren.

Fout 4: Geen lucht- en dampdichte afwerking

Het plaatsen van de isolatie is niet het volledige werk. Na het verwerken van de isolatie dien je ervoor te zorgen dat er geen warme, vochtige binnenlucht in de isolatie kan dringen. Isolatieplaten of dekens voorzien van een aluminium dampscherm, dien je daarom af te tapen. Minerale wollen moet je afwerken met een folie. Vervolgens dien je alle kieren en naden van deze folie af te tapen of te dichten met siliconen. Alleen op die manier vermijd je dat er vochtige lucht in de isolatie kan dringen en zo de thermische waarde vermindert.

Fout 5: Niet voldoende drukbestendige vloerisolatie

Isolatieproducten zijn opgedeeld in verschillende groepen: muurisolatie, vloerisolatie. De fabrikanten doen dat om een reden. De isolatie moet voor iedere toepassing immers aan specifieke eisen voldoen. In het geval van vloeren moet de isolatie voldoende drukbestendig zijn. Er komt immers heel wat gewicht op de isolatielaag te liggen (deklaag, vloerafwerking). Wanneer de isolatie niet voldoende drukbestendig is, loop je het risico dat de vloerbouw barst.
Tekst: TiM Vanhove – januari 2014

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in