Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Isolatie van garagepoorten

Garagepoorten zijn niet altijd standaard geïsoleerd. Zeker metalen kantelpoorten niet. De meest recente sectionaalpoorten zijn wel al standaard geïsoleerd.

Vraag naar een geïsoleerde poort

  • Maakt de garage deel uit van het beschermd volume van het huis? Dan moet je zeker een goed isolerende poort kiezen.
  • Als de garage wel in de woning geïntegreerd is, maar geen deel uitmaakt van het beschermd volume, dan is het vooral van belang dat je de muren, deuren en ramen tussen garage en het beschermde volume goed isoleert. Voor deur of raam kan dat via superisolerend schrijnwerk en glas. Muren, vloeren en plafonds moeten voldoende geïsoleerd zijn.
  • Het beste is natuurlijk dat je de garage uit het beschermde volume haalt, want een garage - en dan vooral de poort - is een gigantische koudebrug. Garagepoorten zijn al geïsoleerd, maar superisolerende poorten zijn vooralsnog onbetaalbaar.
  • Wil je een goed isolerende poort, zorg er dan voor dat ook de afdichting van de poort en het eventuele poortkader goed geïsoleerd is. En natuurlijk is een goede installatie onontbeerlijk voor een goed resultaat.

De isolatiewaarde of U-waarde van een garagepoort

Kan ik de isolatiewaarde van een garagepoort kiezen? Waar let ik dan op?

In principe kun je – in overleg met de leverancier – kiezen hoe goed de poort geïsoleerd is. Bepaalde types van sectionaalpoorten zijn dikker geïsoleerd dan andere types - er is een verschil in U-waarde tussen panelen van 20 mm en van 40 mm dik. Kijk dus altijd naar de U-waarde. Hoe lager dit getal (dat rond de 1 schommelt), hoe beter. Waarden die lager dan 1 liggen, zijn beter isolerend dan waarden boven 1. De U-waarde voor de meeste sectionaalpoorten van 40 mm dik schommelt rond U = 1,4 W/m²K, maar dit getal varieert van fabrikant tot fabrikant.

Tip: Als het kan, houd dan de garage buiten het beschermde volume van je woning. De garage hoeft enkel vorstvrij te blijven.
 

Cassettes met isolatie

Sectionaalpoorten zijn samengesteld uit cassettes, waar tegenwoordig een isolatiemateriaal in zit. Bijvoorbeeld PUR. De dikte en plaatsing van de isolatie bepalen hoe goed de poort isoleert. Informeer zeker bij een aantal merken en vaklui naar de mogelijkheden.
 

 

Garagepoorten en ventilatie

Garagepoorten kunnen ook uitgerust worden met een ventilatierooster, zodat het binnenklimaat van de garage optimaal blijft en slechte lucht gemakkelijker weg kan.
Het kan gaan om een ventilatierooster in het poortvlak, maar beter is nog een ventilatiekanaal dat weggewerkt is, zodat het ook veilig is tegen inbraakpogingen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in