Investeren in een condensatieketel nog altijd voordelig

De regering Di Rupo moest eind 2011 serieus besparen. Hierdoor verdween onder meer het fiscaal voordeel gekoppeld aan de vervanging van een oude verwarmingsketel door een energiezuinige variant. Toch blijft de installatie van een condensatieketel volgens onze verwarmingsspecialist ook anno 2013 een voordelige investering.

Misschien dacht je enkele maanden geleden nog jouw oude verwarmingsketel te laten vervangen door een condensatieketel. Er bestaan immers heel veel pluspunten bij een dergelijk systeem. Zo was er een interessant fiscaal voordeel. Eind november 2011 kondigde de nieuwe regering echter een aantal besparingen aan. Één ervan was de afschaffing van het fiscaal voordeel gekoppeld aan de vervanging van een oude verwarmingsketel door een nieuw, energiezuinig type – toch zo’n 40 % op de investering, met een maximum van € 2 830.

Hoewel de maatregel sinds zijn introductie in 2007 al heel wat gezinnen had aangezet om aanpassingswerken uit te voeren in hun woning, was dat nog niet bij iedereen het geval. Voor zij die de stap nog niet genomen hadden, maar het wel overwogen, betekende het nieuwe overheidsbesluit een grote streep door de rekening.

Maar vergis je niet, het blijft ook nu nog altijd interessant om een oude ketel te vervangen door een condensatieketel. En wel hierom:

Lager verbruik van gas/stookolie

Eeen condensatieketel haalt een veel hoger rendement dan een oude, niet condenserende verwarmingsketel. Bij de verbranding van gas en stookolie komen rookgassen vrij. Die rookgassen bevatten waterdamp die nog veel warmte bevatten. Bij een oude ketel gaat die warmte volledig verloren. Een condensatieketel recupereert die warmte door de waterdamp te laten condenseren en opnieuw te gebruiken voor de verwarming van het huis. Resultaat: minder energieverlies, minder verbruik en dus een grotere besparing. Zo kun je tot 35 % besparen op je energieverbruik. Een modaal gezin kan, door haar oude ketel (15 à 20 jaar) te vervangen, een besparing van om en bij de € 550 per jaar realiseren op zijn energiefactuur.

Lager elektriciteitsverbruik

Dikwijls wordt uit het oog verloren dat een verwarmingsketel op gas of stookolie eigenlijk ook elektriciteit verbruikt. Dit heeft het systeem onder andere nodig om de ventilator en de circulatiepomp die zich in de ketel bevinden, aan te drijven. De modernste condensatieketels (zoals de ecoTEC exclusiv van Vaillant) hebben een laag energiepomp (klasse A) in plaats van een standaard pomp, zoals dat bij oude ketels het geval is. Hierdoor kun je nog eens tot 75 % op het elektriciteitsverbruik van de pomp zelf besparen. Dit betekent een bijkomende besparing van gemiddeld € 70/jaar.

Milieuvriendelijk

Nieuwe condensatieketels zijn uiterst milieuvriendelijk. De warmte uit de rookgassen wordt door het syteem gerecupereerd en de emissie van schadelijke stoffen ligt beduidend lager dan deze van de klassieke verwarmingsketel.

Verhoogd comfort van de woning

Nieuwe condensatieketels onderscheiden zich niet enkel door hun geruisloze(re) werking, maar ook door hun zeer eenvoudige bediening. Verder bieden ze een aangenamer, gelijkmatiger en beter warmte- en warmwatercomfort.

Verhoogde waarde van de woning

Aals je vandaag een woning wenst te verkopen of te verhuren, ben je verplicht een energieprestatiecertificaat voor te leggen. Dat certificaat geeft haarfijn aan hoe de woning op energievlak presteert. De energieprestaties zullen uiteindelijk een invloed hebben op de eigenlijke huur- of verkoopprijs van de woning.

 


Partnerbericht

Condensatieketel…op gas of stookolie?

Vaillant biedt een uitgebreid gamma condensatieketels op gas aan. Vandaag worden voornamelijk condensatiegaswandketels geplaatst, omdat ze compact zijn en heel veel installatiemogelijkheden bieden. Er bestaan dan ook verschillende uitvoeringen en types condensatiewandketels: met of zonder ingebouwde warmwaterproductie, te combineren met een warmwaterboiler, te combineren met een zonneboiler en zonnepanelen.

Het meest ontwikkelde en zuinigste type uit het gamma is de ecoTEC exclusiv. Deze biedt dezelfde mogelijkheden als de ecoTEC plus, maar kan - dankzij de multi-sensoren-technologie, de laag energie circulatiepomp en een diep modulatiebereik - het maximum bieden op het gebied van comfort bij het laagste energieverbruik.

In sommige woningen wordt het gebruik van een vloerketel aanbevolen. De ecoVIT-condensatievloerketel van Vaillant is dan een zeer rendabele en hoogkwalitatieve oplossing.


Meest rendabele condensatie-stookolieketel

Voor wie op stookolie verwarmt is de icoVIT exclusiv, Vaillants nieuwste condensatievloerketel op stookolie zeer zeker een geschikte oplossing. Het is tevens de meest rendabele (105%) condensatie-stookolieketel ooit. De icoVIT exclusiv (verkrijgbaar in 15, 25 of 35 kW) gaat dankzij zijn 2-trapsbrander - volledig automatisch en in functie van de warmtebehoefte van de woning - op een lager vermogen werken en toch de gevraagde warmte bieden. Zo verkrijgt men het hoogste rendement én vermindert men het verbruik van stookolie.

De icoVIT exclusiv is een compacte en robuuste ketel die eenvoudig is in installatie, onderhoud en bediening. Hij is uitgerust met een hoogkwalitatieve, zelfreinigende en roestvrijstalen warmtewisselaar. Verder kan de icoVIT exclusiv met een warmwaterboiler of een zonneboiler gecombineerd worden voor de warmwaterproductie.


Meer info:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in