Financiele aspecten

Hypothecaire lening wordt goedkoper

De hypothecaire lening wordt aangepast. Zo vervallen vanaf 2009 de registratierechten van 1 procent op zo’n lening. Ook worden de voorwaarden versoepeld om een hypothecaire lening fiscaal af te trekken.


Fiscale aftrek

Volgens de huidige wetgeving moet iemand die een huis koopt of bouwt binnen de twee jaar na het afsluiten van de lening die woning betrekken. Indien dat niet gebeurt, verliest hij of zij het recht om die lening fiscaal af te trekken voor de volledige looptijd van die lening. Een nieuwe wet moet komaf maken met deze al te korte periode. Volgens de auteurs van het wetsvoorstel is de regeling te streng, aangezien de betrokkenen niet altijd schuld hebben aan de situatie. Zo kunnen bouwwerkzaamheden ook door externe omstandigheden vertraging oplopen. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet daarom dat enkel voor de jaren dat de voorwaarden niet zijn vervuld de fiscale aftrek verloren gaat. De voltallige Kamer heeft dit wetsvoorstel alvast aangenomen.


Registratierechten

Vanaf 1 januari 2009 moeten op een hypothecaire lening ook geen registratierechten meer betaald worden. Die bedragen nu 1 procent van het geleende bedrag. Wie straks 25.000, 50.000 of 100.000 euro leent, bespaart daardoor respectievelijk 250, 500 of 1.000 euro. Op het gedeelte boven de 100.000 euro moet ook in de toekomst nog 1 procent extra betaald worden. Volgens de initiatiefnemers wordt hiermee een onrechtvaardige belasting afgevoerd. Zij noemende de registratierechten een belasting op het niét hebben van geld. “Want alleen wie moest lenen, moest die 1 procent betalen.”
Voor een goed begrip: die 1 procent registratierechten op hypothecaire leningen is niet te verwarren met de 10 procent registratierechten die iemand betaalt bij aankoop van een bouwgrond of een woning.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in