Ramen en deuren
Houten ramen - voordelen en nadelen
Hout is al eeuwen lang het meest gebruikte materiaal om ramen mee te maken. De houten raamprofielen van vandaag zijn dankzij nieuwe technieken nog sterker dan houten ramen van enkele decennia tot eeuwen geleden. Houten ramen passen net zo goed in hedendaagse architectuur als in een klassiekere stijl. Ook voor lage enegeriewoningen, passiefhuizen en BEN-gebouwen zijn houten ramen populair.
Enkele eigenschappen van hout voor ramen
- De sterkste profielen in hout bestaan uit meerdere lagen, loodrecht op elkaar gelijmd voor een grote stabiliteit
- Houten (gelaagde) raamprofielen op basis van microtandwerk of ribbelfreestechniek scoren twee keer beter op het vlak van mechanische weerstand, waterdichtheid en sterkte van de hoekverbindingen dan klassieke houten ramen.
- Microtandwerk en de ribbelfreestechniek zijn verwerkingstechnieken om het lijmoppervlak van de houten delen te vergroten, om zo de stevigheid van het houten raamkader te vergroten en het werken van het hout tegen te gaan.
- Houten raamprofielen kunnen ook verbeterd worden met isolatie aan de buitenkant van het profiel, met luchtkamers, …
- Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe langer het kernhout goed blijft in onbehandelde toestand. Wil je de ramen dus liever onbehandeld laten, kies dan duurzaam hout dat langer dan 25 jaar meegaat. Dit is hout uit klasse I, zoals afromosia, afzelia, Europese eik of Amerikaanse witte eik, itauba, padoek, teak (als ze niet afkomstig is van plantages!), … Meer houtsoorten vind je op het Woodforum.
- Als je voor hout kiest, doe je het milieu en de lokale bevolking een plezier als je dit hout mét FSC- of PEFC-label vraagt. Zo ben je zeker dat het hout – ook exotische soorten - uit duurzaam beheerde bossen komt.
Voordelen houten ramen
- Hout is een hernieuwbaar materiaal
- Hout is gezond, want hout werkt vochtregulerend
- Duurzaam en al eeuwenlang gebruikt voor schrijnwerk
- Hout is een natuurlijk product dat warm aanvoelt
- Hout scoort goed op thermisch en akoestisch vlak, dankzij de specifieke celstructuur van hout.
- U-waarde van houten raamprofielen: Uf 1,5 – 1,6 W/m²K met een dikte van 100 mm of Uf-waarde 2,0 W/m²K bij een dikte van 60 mm.
Nadelen houten ramen
- Hout vraagt om regelmatig onderhoud. Houten raamprofielen moet je om de x-aantal jaren opnieuw behandelen (beitsen, oliën, verven, ...), afhankelijk van de originele behandeling.
- Wil je graag onbehandeld hout voor je ramen, hou er dan rekening mee dat niet alle houtsoorten hiervoor geschikt zijn. Kies hier dan zeker hout uit klass I of II, dat niet krimpt noch uitzet en goed tegen extreme weersomstandigheden kan.
- Onbehandeld hout voor de raamprofielen kleurt onder invloed van de zon, regen en wind, grijs. Als je dat niet wilt, moet je het hout elk jaar oliën.