Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Houten buitenschrijnwerk: minder onderhoud dankzij nieuwe technieken

Volgens Belgian Woodforum, het Belgisch informatiecentrum voor de houtsector, wint hout opnieuw terrein bij Belgische (ver)bouwers voor het vervaardigen van ramen en deuren. Reden daarvoor is vooral de ontwikkeling van nieuwe technieken die houten buitenschrijnwerk beter beschermen, zodat het onderhoud beperkt kan worden.


Voor een duurzame afwerking komt het erop aan om het hout te beschermen tegen UV-straling en vocht, en tegen de combinatie van beide. Dat kan door middel van de bestaande geïntegreerde afwerking, of in de nabije toekomst ook met hulp van de nieuwe UV-technologie.
Bij de bestaande geïntegreerde afwerking worden houten ramen en deuren in een professionele spuitinstallatie tot in de kleinste zichtbare en onzichtbare hoeken afgewerkt met milieuvriendelijke, watergedragen producten. Die worden aangepast aan de eigenschappen van elke houtsoort. Deze techniek beschermt het hout op zo’n manier dat het jarenlang geen onderhoud vergt, soms tot tien jaar en langer. Wanneer na die periode toch een onderhoudsbeurt nodig is, volstaat één laag om het onderhoudsinterval weer met vele jaren te verlengen. Op die manier doorstaat hout qua onderhoudsgemak de vergelijking met aluminium of kunststof met glans.


Nieuwe UV-technologie

Een nieuwe techniek voor duurzame afwerking van houten buitenschrijnwerk doet stilaan zijn intrede: de UV-technologie. Deze milieuvriendelijke technologie maakt gebruik van watergedragen UV-harsen die op het hout worden aangebracht. Door middel van UV-licht harden de harsen uit en vormen ze een film die het hout beschermt tegen de invloed van zonnelicht en vocht. Deze UV-methode wordt momenteel nog aan een laatste testfase onderworpen in onafhankelijke onderzoekscentra. Verwacht wordt dat de techniek binnenkort beschikbaar is op de markt.


Ecologisch verantwoord

Op ecologisch vlak valt ook heel wat te zeggen voor de keuze voor hout. Hout is de enige natuurlijk hernieuwbare grondstof die onze aarde rijk is. Hout onttrekt als enige grondstof grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) aan de atmosfeer en draagt zo rechtstreeks bij tot de vertraging van het broeikaseffect. In een gemiddelde woning zit 1,25 m³ gezaagd hout voor buitenschrijnwerk verwerkt. Concreet betekent dit 1,375 ton opgeslagen CO2 in de houten ramen en deuren.


Wooncomfort

Buitenschrijnwerk bepaalt in hoge mate mee het wooncomfort. Doordat het in alle omstandigheden warm aanvoelt, draagt houten buitenschrijnwerk bij tot een aangenaam woonklimaat. Hout bezit van nature een hoge thermische isolatiewaarde, die koudebruggen en condensatie geen kans geeft. De crème de la crème onder het houten buitenschrijnwerk is op dat vlak het superisolerende houten buitenschrijnwerk. Superisolerend slaat in dit geval op het hout en niet op de beglazing. Het spreekt voor zich dat bij dit type schrijnwerk superisolerende beglazing aangewezen is. Met een U-waarde van maximaal 1, is warmteverlies via de houten profielen minimaal. Superisolerend houten buitenschrijnwerk is dan ook zeer geschikt voor gebruik in lage-energiewoningen.


Flexibel materiaal

Hout is een materiaal met veel technische mogelijkheden. Het komt zowel in klassieke als moderne architectuur tot zijn recht. Het is een flexibel materiaal dat zich gemakkelijk in de meest uiteenlopende maten, vormen en profielen laat verwerken.
De kleur van houten buitenschrijnwerk kan - zonder grote investeringen - gemakkelijk worden veranderd. Wie de structuur van de houtsoort zichtbaar wil laten, kiest voor een transparante bescherming. Wie liever kleur bekent, heeft keuze uit een quasi oneindig kleurenassortiment.
Ook inzake inbraakveiligheid scoort hout goed, omdat het moeilijker kapot te wrikken of te plooien is. Raakt het toch beschadigd, dan valt hout, in tegenstelling tot andere materialen, bovendien gemakkelijk te herstellen.

Meer info: http://www.woodforum.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in