Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Houd de warmte buiten met deze energiezuinige tips

Zomers temperaturen zorgen voor een instant vakantiegevoel. Maar ’s avonds in een te warme leefruimte of slaapkamer moeten vertoeven is minder leuk. Met deze tips houd je binnen het hoofd koel en houd je de warmte buiten zonder daarbij veel energie te verbruiken.

Maak zelf geen warmte

De zon brengt de warmte in de woning. We moeten daar dus zelf geen schep bovenop doen. Vermijd dus koken, bakken, strijken en andere activiteiten waarbij je zelf warmte opwekt.

Verlucht de woning

Met nachtkoeling geef je de warmte die in de woning zit de kans om te ontsnappen. Zet dus na zonsondergang alle ramen en deuren open. Creëer daarbij een schoorsteeneffect door een raam op de bovenverdieping of zolder open te zetten. De warme lucht zal langs hier ontsnappen en zo een ventilatiestroom doorheen de woning op gang trekken.

’s Nachts koelen

Probeer deze verluchting ’s nachts zo lang mogelijk te handhaven. Op die manier kunnen de materialen in de woning afkoelen en warmt ze ’s anderendaags minder snel op. Wie een mechanisch ventilatiesysteem heeft, kan dit effect ook kunstmatig creëren.

Gordijnen

De meest eenvoudige vorm om de zon buiten te houden, zijn nog altijd gordijnen aan de ramen. Tenminste als je voor een voldoende dikke en weinig licht doorlatende stof kiest. Alles wat je aan de binnenkant van de ramen doet om de zon en de warmte buiten te houden, valt onder de noemer binnenzonwering.

Aluminiumfolie

Een huis-, tuin- en keukenmiddel dat slechts een tijdelijke oplossing biedt, maar zijn effectiviteit al bewezen heeft, is: de ramen langs de buitenzijde afkleven met aluminiumfolie. De glans van de folie weerkaatst het zonlicht en blokkeert zo een deel van de warmte die de woning binnen wil.

Nog gezien bij een aantal woning: witte lakens of witte zeilen voor de ramen, aan de buitenkant van de woning. Iets meer investering vraagt zonwerend doek.

Zonwerende folie

Iets duurzamer dan de truc met de aluminiumfolie is het (laten) kleven van zonwerende folie op die ramen die veel zon krijgen. Je verliest nauwelijks licht in de woning, maar blokkeert wel een belangrijk deel van de warmte van de zon.

Bladverliezende planten

Plaats bladverliezende planten voor grote raampartijen die veel zonlicht vangen. Tijdens de warme zomermaanden blokkeren ze een deel van de zonnewarmte – tenminste wanneer ze strategisch geplant zijn – en tijdens de wintermaanden heeft de zon vrij spel om je gratis warmte te leveren. Oriëntatie en passieve zonne-energie spelen een grote rol bij de opwarming van je huis. Je houdt er dan ook best zo veel mogelijk rekening mee?

Luiken en luifels

Luiken voor de ramen passen misschien niet bij jouw idee van mooie architectuur, maar als zonwering houden die panelen wel het zonlicht tegen. Rolluiken, luiken, buitenjaloezieën, luifels en schermen zijn verkrijgbaar in allerlei materialen – hout, metaal, pvc, stof, … - zodat ze bij elke bouwstijl passen. 

Als je nog gaat bouwen of verbouwen, kun je kiezen voor ingebouwde rolluiken. De architect kan in zijn ontwerp ook rekening houden met je wens voor luiken. Als je niet aan de muren of ramen kunt raken, zijn er rolluiken om op te bouwen (als voorzetsysteem). 

Zonneschermen

Als je huis hele grote ramen heeft, zijn screens of zonneschermen als buitenzonwering ideaal. Heel wat nieuwe systemen passen op het kader van de ramen. Er bestaan schermen in een verticaal systeem, maar ook de uitklapbare zonnetenten zijn nog altijd effectief om de warmte buiten te houden. Het voordeel van deze oplossing is dat de warmte de woning vertraagd binnenkomt en dat scheelt enkele graden.

Airco

Als je de warmte op deze manieren echt niet uit de woning kunt houden, kan een airconditioning soelaas bieden. Wees je ervan bewust dat het een energieverslindende oplossing is en laat je bij een aankoop grondig adviseren over de beste oplossing.


Auteur: Gretel Kerkhofs – juli 2013 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in