Financiele aspecten

Hogere btw en strengere isolatienormen wegen op nieuwbouw

Het afschaffen van de verlaagde btw voor nieuwbouw en strengere isolatienormen doen het aantal bouwvergunningen dalen.


Afgelopen jaar werden 44.115 vergunningen afgeleverd voor de bouw van nieuwe woningen, 11,3 procent minder dan in 2010 en het kleinste aantal sinds 2002. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Het aantal vergunningen voor renovaties zakte met 5,9 procent, tot 27.144.

De klappen vielen vooral in de eerste helft van het jaar en waren een gevolg van de afschaffing –op 31maart 2010– van de lagere btw op een schijf van 50.000 euro bij nieuwbouw. Die verlaging –van 21 tot 6procent– werd in 2009 ingevoerd om de bouw in volle financiële crisis te steunen.


Vergunningsaanvragen

Kandidaat-bouwers anticipeerden op de afschaffing, waardoor de vergunningsaanvragen piekten tijdens het eerste kwartaal van dat jaar en heel 2010 een uitzonderlijk goed jaar werd voor de bouwsector. Afgelopen jaar kwam dan de terugslag. Het duurde tot augustus voor het aantal afgeleverde bouwvergunningen weer wat stabiliseerde.

Toch blijft de bouw pessimistisch. In het kader van de sanering van de begroting schrapte de regering-DiRupo een reeks subsidies voor isolatiewerken. ‘Voeg daar de voortdurend strengere isolatienormen aan toe voor nieuwbouw', zegt voorzitter Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw, ‘en je snapt dat nieuwbouw duurder is geworden.' Daardoor is het aantal bouwvergunningen voor renovatie veel minder sterk gedaald.

En als kers op de taart is er de algehele onzekerheid door de crisis die sinds begin dit jaar ook bij ons voelbaar werd. De orderboekjes van de aannemers, zo bleek begin maart, bevatten gemiddeld nog werk voor 5,45 maanden, evenveel als einde 2011. Maar volgens Dillen wordt het steeds moeilijker om ze vol te doen lopen.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in