Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Hoe zonwering kiezen?

Zonwering kent tal van mogelijkheden en uitvoeringen. Buitenzonwering heeft in de eerste plaats een warmtewerend effect en geeft dankzij de talrijke mogelijkheden een aparte uitstraling aan een gebouw. Bij binnenzonwering ligt de nadruk eerder op het decoratieve aspect en de privacy. Overloop volgende criteria vooraleer je een keuze maakt.

Gebouwgerelateerde criteria

  • Oriëntatie van de woning: bepaalt de hoek van de zon (laagstaande of hoogstaande zon) en dus de keuze tussen screens (ideaal voor elk type binnenvallende zon) en bijvoorbeeld een knikarmscherm.
  • Renovatie of nieuwbouw: in een nieuwbouw dient zonwering al van in het concept te worden voorzien gezien haar energie-efficiëntie (besparing op de koellast, vermijden oververhitting). In principe is elk gebouw geschikt voor een zonweringsysteem. Ook op vlak van automatisering zijn er heel wat mogelijkheden die het mogelijk maken om motoren en sturing te voorzien zonder bestaande electriciteitsvoorzieningen.
  • Glasoppervlakte: de tendens naar grote glasoppervlakte verklaart mee het succes van zonwering. De aanwezigheid van veel glas leidt in de praktijk snel naar de integratie van een zonweringsysteem. Anderzijds kan een grote glasoppervlakte ook bepaalde technische beperkingen opleggen omdat niet alle systemen grote oppervlaktes kunnen afschermen.
  • Integratie in vormgeving van het gebouw: zonwering kan dankzij talrijke mogelijkheden zeer goed geïntegreerd worden in een woning en leidt zelfs tot gebouwen waar de zonwering de buitengevel een extra ‘touch’ kan geven.
     

Persoonlijke criteria

  • Budget: de keuze voor een zonwering is een duurzame investering dankzij de besparing op de energiekost. Niet alle systemen scoren hier gelijk, hierbij dient men rekening te houden met het bijkomend leefcomfort dat men terugkrijgt dankzij de zonwering. Bijvoorbeeld: een binnenzonwering spaart in verhouding veel minder op de koellast/-kost dan een buitenzonwering maar kan in alle seizoenen ingezet worden en scoort bovendien vrijwel even goed op vlak van visueel comfort in vergelijking met buitenzonwering.
  • Thermisch comfort: de ervaring van warm of koud is zeer persoonlijk. De mate waarin een bepaald systeem voldoende scoort op vlak van thermisch comfort hangt nauw samen met de persoonlijke invulling van dit thermisch comfort.
  • Visueel comfort: indien computer en/of televisies in de omgeving van vensters staan met veel daglicht kan dit overdag zeer storend zijn.
  • Contact met buiten: Wenst men volledig doorkijk te behouden, beperkte doorkijk of is doorkijk niet relevant ? Voor elke keuze bestaan er meerdere oplossingen, gaande van zonnetent, screens, uitvalschermen tot rolluiken of totaalverduistering.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in