Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Hoe zonwering in bestaande woningen integreren?

Ben je het beu om ’s morgens vroeg wakker te worden bij de eerste zonnestralen of wil je het koeler in huis hebben op warme dagen? Dan lijkt het aangewezen in buitenzonwering te investeren. Die zorgt ervoor dat de zonnestralen het glas nooit bereiken.
Als je zonwering wilt met de bedoeling de temperatuur en de lichtinval binnenshuis te regelen, opteer je best voor screens. De windvaste exemplaren, met rits aan de zijkant van het doek, kunnen ook gebruikt worden op dagen waarop er iets meer wind is. Wil je complete verduistering, kies je best voor voorzetrolluiken. Die werken inbraakvertragend en hebben een isolerend effect. Kies je liever niet voor een screen of een voorzetrolluik, maar zoek je eerder een architecturale oplossing, dan kan een oplossing met aluminium lamellen voorzien worden: luifels boven het raam, lamellen voor het raam of schuifpanelen. Een zonnetent of terrasoverkapping zijn eerder om het buitenshuis aangenamer te maken. 

Welke zonwering kiezen?

Je kiest ook in functie van je eigen esthetische smaak, maar je kunt wel enkele basisredeneringen in het achterhoofd houden. Je hoeft dus niet voor alle ramen zonwering of hetzelfde type zonwering te voorzien.
  • Kies in functie van de ruimte. Als het gaat om een leefruimte met uitkijk op een tuin, is het aangewezen om te kiezen voor een systeem dat de doorkijk niet verstoort, bijvoorbeeld een luifel die boven het raam hangt of een screen die je kunt oprollen. Gaat het om een bureauruimte, voorkom dan verblinding bij een laagstaande zon. Screens, verticaal of horizontaal geplaatste lamellen of schuifpanelen zijn daar ideaal. In slaapkamers kunnen screens met verduisterend doek
  • Kies in functie van de oriëntatie van de ruimte. Plaats geen zonwering bij een noordelijk gericht raam. Bij een zuidoost- tot zuidgerichte oriëntatie zal de zon in de zomer nooit laag staan. Een luifel moet dus al volstaan. Zuidwest- en westgerichte ruimtes hebben het meeste last van de zon, zowel hoogstaand als laagstaand
  • Houd rekening met de hoogte van de ramen. Bij lage ramen kun je praktisch alle systemen toepassen. Als de glasoppervlakte echter zeer groot wordt, is het met de luifels en schuifpanelen vaak moeilijker om een oplossing te bieden.

Geen afbraak bij plaatsing zonwering

Bij de meeste oplossingen komt geen afbraak kijken. Er moet meestal enkel naar binnen geboord worden om de bediening van de zonwering mogelijk te maken. Voor het plaatsen van voorzetrolluiken en screens zijn er eigenlijk geen beperkingen (buiten de afmetingen). Enige voorwaarde is dat de geleiders kunnen bevestigd worden aan de muur, de kast is zelfdragend. 

Zonwering op het terras

Heb je een terras pal aan je woning, dan kun je een zonnetent of terrasoverkapping integreren. Bij zonnetenten is het zeer belangrijk dat de achterliggende constructie (muur) stevig genoeg is. Naast een buitenmuur moet er ook een binnenmuur en liefst nog een betonnen balk aanwezig zijn om met chemische verankering de nodige steunen aan te brengen. De uitval van tent is beperkt tot 4 meter, omdat er anders teveel krachten op de muur worden uitgeoefend. Als er toch meer uitval moet gecreëerd worden, is een terrasoverkapping een oplossing, met een draagconstructie voor de doekzonwering of het lamellendak. 

Wat met (plat)dakvensters?

Dakvensters brengen daglicht in de ruimten onder het dak. Ook hier is het nuttig om oververhitting tegen te gaan. Hier bieden 2 oplossingen effectief soelaas:
  • Een zonnescherm aan de buitenzijde houdt 90% van de warmte buiten en toch blijft het uitzicht behouden
  • Een rolluik, dat elektrisch of op zonne-energie werkt, heeft meervoudige functies: warmte buiten houden, warmteverlies beperken in de winter en verduisteren
Vensters inbouwen in een plat dak is trendy, je ziet het dan ook meer en meer in keukens. Een zonwerende oplossing is een zonnescherm dat tussen de afdekschelp en het glas geplaatst wordt. Een zonnescherm dat op zonne-energie werkt, maakt bekabeling overbodig. 

Goedkope versus dure zonwering

De goedkoopste oplossing blijft nog altijd de installatie van een voorzetrolluik, gevolgd door screens en dan de zonnetenten en verandazonwering. Luifels boven de ramen, schuifpanelen en andere oplossingen met aluminium lamellen zijn net als terrasoverkappingen duurdere oplossingen.

Met dank aan: Renson, Velux en Wilms

Auteur: Kelly Cuypers

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in