Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Hoe dik moet ik isoleren?

Eén van de dilemma’s bij het isoleren is de isolatiedikte. Hoe dik moet je isoleren? Wat is de meest aangewezen dikte van isolatie vanuit comfortoogpunt? In het bos van complexe begrippen en uiteenlopende regelgeving vind je als leek je weg niet meer. Onze isolatiepartners Recticel Insulation en Isotec verduidelijken een en ander.

Alles begint bij de wettelijke eisen. Die zijn er enkel voor een nieuwbouwwoning of een grondige renovatie. “De eisen verschillen vandaag nog. Maar het is verstandiger om vooruit te kijken naar de eisen die vanaf 2021 gesteld zullen worden. Om aan de BEN-eisen te voldoen, moeten zowel daken, muren als vloeren een U-waarde 0,24W/m²K hebben. Wanneer je er vandaag al voor kiest aan deze eis te voldoen, blijft je woning waardevast. In de praktijk komt dit neer op het plaatsen van 10cm PUR-isolatie. Wanneer je in de spouw voor Eurowall21-platen kiest, volstaat 9cm ook al,” vertelt Jeroen Goorman, productmanager bij Recticel Insulation.
Spouwplaten zijn altijd voorzien van een tand- en groefkliksysteem. Dit zorgt voor een vlotte plaatsing en een doorlopende isolatieschil. Idealiter worden de platen best in 2 lagen en geschrankt geplaatst. Dat wil zeggen dat een voeg door de andere isolatieplaat wordt overlapt. Heeft het isolatiesysteem V-groeven, dan is een geschrankte plaatsing niet nodig.

Bestaande woning

Wie ervoor kiest zijn bestaande woning te isoleren of het isolatiepeil te verbeteren, is aan weinig regels gebonden. “Er is alleen sinds 1 januari van dit jaar de dakisolatienorm. Die legt concrete eisen op voor de isolatie van daken. Dat is momenteel vooral relevant bij de verkoop en verhuur van woningen. Wanneer het dak niet aan de gestelde eis 0,75m²W/K voldoet, krijgt de woning strafpunten toegewezen. Wanneer ze meer dan 15 strafpunten heeft, wordt ze als ‘ongeschikt’ verklaard,” legt Koen Adams, productmanager bij Isotec uit. Om aan de eis te voldoen moet er afhankelijk van het soort isolatie 3 à 4cm in het dak verwerkt zitten.
Zit je met het probleem dat je dak niet geïsoleerd is, maar dat de ruimtes onder de dakkap zijn ingericht? Dan kan een sarkingdak een oplossing bieden. In dat geval worden isolatieplaten langs de buitenzijde geplaatst. Zo hoef je niet aan de bestaande ruimtes te raken. Er bestaat zelfs een systeem waarbij de panlatten voor de plaatsing van de dakafwerking al op de isolatieplaten is voorzien. Isotec heeft zo bijvoorbeeld het XL-systeem in zijn gamma.

Streef naar beter

Wil je je comfort of de energiebesparing optimaliseren, dan beperk je de isolatie niet tot de wettelijke eisen. Probeer minstens aan de BEN-eisen te voldoen. Te dik isoleren kan overigens niet. Er moeten wel twee randbemerkingen gemaakt worden. Jeroen Goorman: “Het rendement daalt wel bij te grote diktes. Je zal de investering met andere woorden minder snel of zelfs niet meer terugverdienen als een bepaald isolatiepeil overschrijdt. Maar dat is niet het geval wanneer je volgens de BEN-eisen werkt.” Het economisch optimum bij PUR-isolatie ligt op een dikte van 16cm.
Koen Adams merkt ook op dat je de ventilatie niet uit het oog mag verliezen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in