Aanbevolen partners

aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
Ramen en deuren

Het zonlicht geïmiteerd

Enkele Europese bedrijven zijn er in geslaagd het effect van zonlicht na te bootsen in een ruimte,… zonder dat er ook maar een raam in die ruimte aanwezig is. Het Coelux-project reproduceert de fysische en optische effecten van natuurlijk licht door het zonlicht na te bootsen.
Stel je eens voor dat je in een kamer zonder ramen zit en dat je toch het gevoel hebt dat de zon op je gezicht schijnt. Die ervaring is mogelijk dankzij het door de EU gefinancierde Coelux -project.Door de meest recente energiebesparende LED-technologie samen te brengen met een vooruitstrevend optisch systeem dat gebruik maakt van nanogestructureerde materialen in een hightech venstersysteem, heeft Coelux niet alleen het potentieel om een revolutionaire innovatie te zijn voor de hedendaagse verlichtings- en designindustrie, maar ook om het welzijn van de burgers in Europa en daarbuiten te sterk te verbeteren.
"Met Coelux kun je eender waar en op eender welk moment de zon in huis halen,” zegt Professor Paolo Di Trapani, projectcoördinator en fysicus aan de Universiteit van Insubria in Como, Italië. Hij liet zich de afgelopen 10 jaar in zijn onderzoek inspireren door het verlangen natuurlijk licht te reproduceren. “Net zoals het erg moeilijk is om de geur van een parfum of de kleuren van een tropische zon te beschrijven, is het ook moeilijk om de opbeurende effecten van Coelux te schetsen die toe te schrijven zijn aan de perceptie van oneindige ruimte die door de technologie wordt teweeggebracht. Het bewijs dat in de loop van het project werd verzameld, toonde inderdaad aan dat zelfs claustrofobische personen zich gelukkig en ontspannen voelen wanneer ze worden blootgesteld aan het Coelux -licht ook al bevonden ze zich langdurig in een vensterloze kamer van slechts enkele vierkante meter groot. De technologie is eigendom van de IT Insubria-Universiteit spin-off CoeLux Srl".

Hoe werkt het?

Coelux combineert drie hoofdelementen:
  • De meest recente energiebesparende led-technologie om het spectrum van het zonnelicht te reproduceren
  • Een vooruitstrevend optisch systeem dat een gevoel van afstand creëert tussen de 'lucht' en de 'zon'
  • Slechts enkele millimeter dikke, nanogestructureerde materialen voor het reproduceren van het volledige Rayleigh-verstrooiingsproces dat in de atmosfeer plaatsvindt
 
Deze elementen worden samengebracht in een hightech venstersysteem dat enorm veel kansen en designmogelijkheden biedt voor architecturale binnenruimten. De gebruikers kunnen het licht van Noord-Europa, het Middellandse Zeegebied of de Tropen ervaren via de drie instellingsopties die door Coelux worden aangeboden. De Coelux technologie zal klaar zijn om op de markt te worden gebracht tegen het einde van 2014.

Meer info: www.coelux.com

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in