het leven zoals het is: baksteen in de maag

Elke verbouwing heeft zijn eigen verhaal, van budgettekorten tot overdaad, van prefab-woningen tot eco-bouwen en van bouwellende tot bouwvreugde. Het bouwproces is niet alleen het duurste project in een mensenleven, het is ook een van de meest stressvolle periodes. Toch sleurt de Vlaming zich met vallen en opstaan doorheen het bouwproces want elke Vlaming is geboren met een baksteen in de maag!
‘Baksteen in de maag’ wil op een constructieve manier dat bouwverhaal vertellen. In zes afleveringen krijgt de toeschouwer de verhalen van de volgende koppels te zien:

Bernard en Sabine, een jong koppel met twee kinderen, verbouwen hun rijwoning. Voor Bernard hoeft de verbouwing niet, maar zijn vrouw Sabine wil de benedenverdieping absoluut veranderen. Bernard is internationaal vrachtwagenchauffeur en is daardoor maar anderhalve dag per week thuis. Sabine staat er tijdens de verbouwingswerken dus meestal alleen voor. Wanneer het vooraf afgesproken budget hoger oploopt dan verwacht, weet Sabine niet hoe Bernard hierop zal reageren. Er zal waarschijnlijk geld bijgeleend moeten worden, maar is dit wel haalbaar?

Marie-Rose is 59 en samen met haar man Roger woont ze in het romantische dorpje Pepingen. Ze sukkelt al jaren met MS. In haar electrowinkeltje is er momenteel uitverkoop, want Roger zal binnenkort het huis verbouwen en aanpassen aan de behoeften van zijn vrouw. Maar dan belandt Marie-Rose onverwacht in het ziekenhuis. En Roger ontdekt dat er op de plaats van de nieuwe badkamer helemaal geen rioolaansluiting is. Daar moet iets aan gebeuren. Hij onderneemt actie en stapt naar de burgemeester...

Jan Kriekels woont in een loft in Hasselt. Hij staat aan het hoofd van een internationaal bedrijf van design-radiatoren. Jan verbouwt zijn hoeve tot een luxueuze en opvallende droomwoning. Zo wil hij exotische aquariums, verlichte waterpartijen, grote glaswanden en een heuse ophaalbrug. Maar de verbouwing kent heel wat problemen. De speciaal op maat gemaakte betonnen trap is slecht afgewerkt. Bovendien is het gevaarte te groot en past het niet in het huis. Jan moet maatregelen nemen. Maar ook de aannemers laten hem in de steek en de bouw van Jans excentrieke woonst dreigt een verhaal zonder einde te worden...

Cindy en Annemieke zijn een tof koppel dat al meer dan een jaar op zoek is naar een nieuwe woning. Daarvoor bewandelen ze alle mogelijke pistes. Uiteindelijk stoten ze op een woning die binnen hun budget valt. Er is maar één probleem: het wordt openbaar verkocht én er zijn kapers op de kust. Tijdens de verkoop gaat het bieden dan ook pijlsnel de hoogte in.

Lutgard is een alleenstaande moeder met drie dochters. Ze is net gescheiden en wil in Puurs een nieuw huis bouwen. Haar bouwmotto: wat een man kan, doet een vrouw beter. Toch moet ze voor de ruwbouw op mannelijke arbeiders vertrouwen en jammer genoeg komt haar voorspelling uit: de mannen leveren geen goed werk. Voor de afwerking neemt Lutgard zelf het heft in handen. Maar al snel blijkt het allemaal toch wat moeilijker dan gedacht.

Bart is een groene gozer in hart en nieren en wil zijn oude huisje ecologisch verbouwen. Een speciale woonboot die hij uitbaat voor vergaderingen en overnachtingen is uitgerust met zonnepanelen, een zonnecollector, windenergie en een composttoilet. Die lijn wil hij doortrekken in zijn huis. Alleen kan hij die enorme werken niet aan. Gelukkig krijgt hij hulp van vrienden én komt zijn vriendin Kristien Hemmerechts mee helpen...

De getuigen van Jehova werken in Roeselare aan een nieuw complex. Met zo’n 400 getuigen bouwen ze in drie weekends tijd twee gloednieuwe Koninkrijkzalen én een aanpalend woonhuis. De voorbereidingen worden strak uitgekiend en mensen worden grondig opgeleid zodat alles op een onvoorstelbaar korte tijd kan worden gerealiseerd.

Danny en Sandra verkopen hun woning in Vlaanderen en beginnen samen met hun twee kinderen een nieuw leven in de Ardennen. Ze bouwen er een gastenverblijf volgens het ‘prefab’-systeem: in een fabriek worden de muren gebouwd en die worden ter plaatse gemonteerd zodat de ruwbouw in één week tijd overeind staat. Plots zijn er echter bijkomende problemen. Danny is vakbondsafgevaardigde bij een faciliteitenfirma op de luchthaven. Het ziet er naar uit dat het bedrijf failliet zal worden verklaard. Maar als Danny zijn job verliest, hoe moet het dan verder met de bouwplannen in de Ardennen?

Annelies en Jorg zijn een jong koppel met een dochtertje van vijftien maanden en een druk professioneel leven. Zij is dierenarts en hij is medisch vertegenwoordiger. Ze verbouwen een oude vierkantshoeve en doen zoveel mogelijk zelf om het budget te drukken. Er is wel één probleempje. Ook Annelies’ grootmoeder woont nog in de vierkantshoeve en moet tijdelijk verhuizen naar een wooncontainer op de binnenkoer. Voor het oudje dat al meer dan 80 jaar in de hoeve woont, is dat een ingrijpende verandering.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in