Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Het belang van luchtdichtheid

Investeren in isolatie, maar de luchtdichtheid verwaarlozen. Is dat verstandig? Neen, stelt isolatiespecialist Jonas Eyckens.

Luchtdichting is niet alleen nodig, het is onontbeerlijk. Een goede luchtdichting sluit immers alle kieren in de woning af. Denk daarbij aan aansluitingen van ramen met de muren, doorvoeren van kabels of buizen, de aansluiting van het dak op de muur, … Een goede luchtdichtheid vermijdt niet alleen tocht en warmteverlies via de kieren, maar gaat ook het transport van vocht (damp) naar uw constructie-elementen en isolatie tegen.

Luchtdichtheid zorgt dus voor een reductie van het energieverlies en bevordert de werking van je isolatie en ventilatie. Het beschermt je isolatie en constructie bovendien tegen bouwschade (vocht, schimmels, …) en vermijdt het ontstaan van schimmels.

Het belang van een goede luchtdichting blijkt ook uit de waarde die er aan gehecht wordt in de E-peilberekening. De luchtdichtheid telt zwaar mee. Daarom is het ook interessant een luchtdichtheidsmeting laten uit te voeren in plaats van de kiezen voor een waarde bij ontstentenis.
 

Enkele algemene principes

  • Zorg ervoor dat de luchtdichtingslaag één ononderbroken schil vormt en niet onderbroken wordt. Dit begint met de plannen en bij het realiseren van de ruwbouw. Luchtdichting is niet iets wat je zomaar achteraf erbij neemt.
  • Pleisterwerk is luchtdicht, maar dient ononderbroken aan te sluiten met de luchtdichting van de andere bouwelementen (ramen, deuren, vloeren, daken,…)
  • OSB wordt geclaimd luchtdicht te zijn, maar dit geldt niet voor elk merk. Informeer je goed en zorg bovendien dat je altijd de naden luchtdicht afkleeft.
  • Intelligente dampremmen hebben een dubbele werking en zorgen ervoor dat je isolatie en constructie ook naar binnen toe kunnen uitdrogen. De damp wordt dan afgevoerd door je ventilatie.
  • Vermijd een open ruimte tussen de isolatie en de luchtdichtingslaag. Anders krijgt de koude lucht kans om zich op te hopen achter de luchtdichte laag (die geen thermische werking heeft) en de warme lucht in uw huis af te koelen met energieverlies tot gevolg.

Auteur: Jonas Eyckens - juni 2014

Identikit isolatiespecialist Jonas Eykens
 

Jonas Eykens is als technisch adviseur verbonden aan Isoproc. Hij werkt vanuit die functie mee aan Isoproc Innoviso, een expertisecentrum dat de markt wil senisbiliseren en de goede bouwpraktijk volgens de duurzame logica wil stimuleren.

Lees de teksten van de isolatiespecialist.

 Website

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in