Helft energiepremies gasketels niet geïnd

Particulieren die een milieuvriendelijke gascondensatieketel laten plaatsen, hebben recht op een energiepremie van 125 euro (vorig jaar 250 euro). Maar die wordt slechts in de helft van de gevallen geïnd, zo blijkt uit cijfers van Eandis. De grootste Vlaamse netbeheerder wil daarom een nieuwe informatiecampagne lanceren, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.


De Vlaamse netbeheerders betaalden in 2006 iets meer dan 13.000 premies uit voor de plaatsing van gascondensatieketels. "Precies de helft van het aantal installaties dat in dat jaar verkocht is", zegt Simon Van Wymeersch van Eandis.

Administratieve rompslomp
Alles wijst erop dat die trend zich in 2007 doorzet. "Volgens de beroepsfederatie van gasvaklieden zijn er vorig jaar 38.000 condensatieketels verkocht, terwijl we tot nog toe slechts 18.000 premieaanvragen binnenkregen. Huiseigenaars hebben wel nog tot eind maart de tijd, maar toch ziet het er al naar uit dat opnieuw heel wat particulieren geen gebruik zullen maken van de premieregeling. Blijkbaar zijn er nog heel wat mensen die niet op de hoogte zijn of die tegen de administratieve rompslomp opzien."

Moeilijke vergelijking
Het Vlaams Energieagentschap (VEA) erkent het verschil, maar relativeert de cijfers. "Een deel van de verwarmingsketels wordt opgekocht door tussenhandelaars, die de toestellen opnieuw doorverkopen, en natuurlijk is er ook een deel export bij. Dat maakt de vergelijking met de premieaanvragen moeilijk", zegt Tine Tanghe van VEA.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in