Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Groepsaankoop dakisolatie in de lift

Via een groepsaankoop dakisolatie goedkoper maken, is in opmars. Momenteel staan er drie tegelijk op stapel.


Groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas hebben het voorbije jaar gevoelige prijskortingen opgeleverd. Zowel in West-Vlaanderen als in Antwerpen leverden grootschalige groepsaankopen kortingen op van circa 15 procent voor elektriciteit en tussen de 25 en 30 procent voor wie zowel aardgas als elektriciteit wou aankopen.

Dat succes werkt andere initiatieven om de energie-uitgaven te beperken in de hand. In verscheidene Vlaamse regio's kan momenteel ingeschreven worden op groepsaankopen voor dakisolatie. De initiatiefnemers zijn heel divers. Net als de meeste groepsaankopen van elektriciteit en aardgas worden die van dakisolatie geografisch beperkt: binnen provincies of zelfs binnen steden.


Samen Sterker

In West-Vlaanderen gaat het initiatief uit van de coöperatieve Samen Sterker. Dat is een samenwerkingsverband binnen de socialistische beweging. Ziekenfonds, vakbond en politieke partij hebben daar al een tijdje de krachten gebundeld om op geregelde tijdstippen groepsaankopen te organiseren. Tot gisteren hadden al 1.125 West-Vlamingen zich ingeschreven voor de groepsaankoop van dakisolatie. Samen Sterker staat overigens niet enkel in voor de groepsaankoop. Het staat ook in voor alle administratie en premie-aanvragen. Ze hebben bovendien al een bedrijf in de arm genomen dat zal instaan voor de plaatsing van de dakisolatie. Dat gebeurt door een andere West-Vlaams coöperatieve: Clarus uit Kortrijk.

Ook in de Antwerpse Kempen loopt een grootschalige groepsaankoop van dakisolatie. Het initiatief gaat uit van de intercommunale IOK. Dit intergemeentelijk bedrijf begint binnenkort aan een informatieronde in 25 gemeenten over de groepsaankoop van dakisolatie.

In Gent heeft het stadsbestuur zelf het initiatief genomen voor een groepsaankoop dakisolatie. In tegenstelling tot Samen Sterker wordt in Gent de keuze gelaten aan de inschrijvers om de isolatie zelf te plaatsen of te laten plaatsen door een aannemer.

De groepsaankopen voor dakisolatie komen op een moment dat de overheid de fiscale aftrekbaarheid van energiebesparende investeringen aan het terugschroeven is. De nieuwe federale regering heeft besloten om de belastingvermindering voor het plaatsen van dakisolatie terug te schroeven van 40 naar 30 procent. Tegelijk wordt een punt gezet achter de overdraagbaarheid.


Bron:De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in