Financiele aspecten

Groene leningen geven hypotheekmarkt boost

De hypotheekmarkt in België herleeft, zo blijkt uit de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Banken kenden in december vorig jaar 39procent meer nieuwe hypotheekleningen toe dan in dezelfde periode in 2008. Het totale bedrag dat werd uitgeleend spurtte zelfs 46 procent hoger.


Groeicijfers die door de BVK echter meteen gerelativeerd worden. ‘We starten van een lage vergelijkingsbasis. De laatste maanden van 2008 waren erg zwak, want de financiële crisis woedde volop en niemand wilde toen een langetermijninvestering doen', zegt woordvoerster Pamela Renders van Febelfin.

Toch is de Belgische hypotheekmarkt sinds de zomer onmiskenbaar aan een remonte bezig, want ook in vergelijking met december 2007 klimt het aantal toegekende woonkredieten met 38 procent. Een stijging die volgens de BVK zal blijven duren en toe te schrijven is aan twee factoren: de lage rente en het succesvolle overheidsbeleid om groene investeringen via woonkredieten te stimuleren.

Zo kan wie leent voor een energiebesparende investering in een woning, sinds 31 juli een deel van de rente door de overheid laten betalen. In dat geval betaalt de overheid 1,5 procent, de kredietnemer de rest van de interest. ‘Veel mensen zijn daarop ingegaan', zegt John Romain van de Immotheker. ‘En vergeet ook de premies voor zonnepanelen niet en de talrijke fiscale stimuli.'

Het gevolg daarvan is dat vooral de renovatieleningen de voorbije maanden bijzonder populair geworden zijn. Cijfers van de Nationale Bank bevestigen dat er in de eerste tien maanden van 2009 ruim een derde meer verbouwingen werden gefinancierd dan in dezelfde periode in 2008, zij het voor lagere bedragen. Het aantal renovatieleningen in oktober is zelfs bijna verdubbeld.

Door de lage rente gaan ook de herfinancieringen van woonkredieten opnieuw in stijgende lijn. In de eerste tien maanden van 2009 steeg het aantal herfinancieringen met ruim 20 procent, in oktober zelfs met 75 procent. Maar dat betekent geenszins dat de huizenmarkt in België aan de beterhand is. Integendeel, volgens de Nationale Bank van België (NBB) zijn er tot en met oktober respectievelijk 8 tot 10 procent minder woonkredieten verstrekt voor het bouwen of aankopen van een woning. ‘Er zijn gewoon minder kopers, waardoor de huizenprijzen stabiliseren. Een woning of appartement in Vlaanderen staat vandaag dubbel zo lang te koop als anderhalf jaar geleden en ik zie nog altijd aarzeling in de markt', zegt een voorzichtige Romain.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in