Financiele aspecten

Groen woonkrediet voor energievriendelijke investeringen

Renovatiekredieten en groene leningen zijn populair. Dat merkt ook KBC. De grootbank biedt naar eigen zeggen op dit moment als enige grootbank in België ook groene woningkredieten aan met een interestbonificatie. Die intrestkorting van 1,50% - aangeboden door de overheid – geldt voor groene investeringen in woningen die door de wet als zodanig worden erkend.

 

Woningkrediet

KBC opteerde van bij de publicatie van het Koninklijk Besluit in kwestie om de interestbonificatie niet alleen voor leningen op afbetaling, maar ook voor woningkredieten aan te bieden. Dat bleek een juiste keuze en is bij de cliënten duidelijk in de smaak gevallen. 80% van de groene leningen met interestbonificatie wordt immers in de vorm van een woningkrediet afgesloten. Vooral de lagere tarieven voor een woningkrediet en de fiscale voordelen die een woningkrediet bieden, bepalen de keuze van de cliënt.

 

Groene lening

Sinds eind juli de bepalingen over de groene lening met interestbonificatie in het Belgisch Staatsblad verschenen, biedt KBC een groene lening aan in de vorm van woningkredieten en leningen op afbetaling. Voor de cliënt komt de interestbonificatie neer op een korting van 1,5% op het leningtarief. Bovendien geniet de cliënt een belastingvermindering van 40% op de effectief betaalde interest. De belastingvermindering geldt zowel voor groene woningkredieten als voor groene leningen op afbetaling.

 

Woonbonus

KBC stelt vast dat cliënten, wanneer zij een groene investering doen en daarvoor een lening afsluiten, in 8 van de 10 gevallen voor een woningkrediet kiezen. Dat de cliënt zijn groen woningkrediet (link naar: www.kbc.be/groenelening_WK)onder bepaalde voorwaarden fiscaal kan inbrengen onder de woonbonus of het langetermijnsparen, maakt deze formule voor hem extra aantrekkelijk. Uiteraard speelt ook het interessante tarief mee in de beslissing om te kiezen voor een woningkrediet.

 

Lagere intrestlasten

Een koppel dat vandaag via een groen woningkrediet met interestbonificatie 30 000 euro leent op 10 jaar, betaalt – na een korting van 1,5% op de rente – al gauw 2 500 euro minder interestlasten in vergelijking met een gewoon woningkrediet.

 

Cijfers

Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet blijkt dat in de periode april tot juni renovatiekredieten in de vorm van woningkredieten in de lift zitten. Ook bij de groene leningen met interestbonificatie zien we dat het hoofdzakelijk gaat om verbouwingen, en dan staat bij KBC de financiering van zonnepanelen met stip op de eerste plaats (ongeveer 4 op de 5 dossiers). Wanneer we het aandeel van de groene leningen met bonificatie afwegen tegen het totale aantal renovatiekredieten, dan zien we dat vandaag 1 op de 3 renovatiekredieten een groene lening met bonificatie is.

 

Advies

Wilt u graag advies, dan kunt u steeds terecht in een KBC-Bankkantoor. Daar staat een KBC-adviseur u met raad en daad bij . Maak hier alvast een afspraak
 

Meer info: KBC, De Groene Lening

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in