Financiele aspecten

“Goedkoper hypothecair krediet voor energiezuinige (ver)bouwers”

De Vlaamse regering wil dat gezinnen, die een energiezuinige woning bouwen of renoveren, straks sneller, eenvoudiger en vooral goedkoper een hypothecair krediet krijgen. De overheid keurde daarvoor de energiebeleidsovereenkomst (EBO) goed. Ze wacht nu nog op een akkoord met de banksector om het project in voegen te laten treden.
De investeringskost voor een energiezuinige woning vormt momenteel nog een struikelblok. Gezinnen moeten meer lenen dan normaal en de banken staan niet te springen om die leningen te verstrekken. Vaak wordt daardoor een hypothecair krediet geweigerd. Banken denken immers dat gezinnen niet in staat zijn om de afbetaling tot een goed eind te brengen. Volgens Gorik Van Holen, de woordvoerder van Freya Van den Bossche, de Vlaams minister van Wonen, is die redenering onterecht. 

Snellere terugbetaling

“Investeren in een energiezuinige woning is inderdaad duurder dan investeren in een traditionele woning. Er moet dus meer geleend worden, maar gezinnen kunnen die lening ook sneller en eenvoudiger afbetalen. Ze besparen immers op hun energiekosten, waardoor ze geld overhouden voor hun lening. Tot nu toe hielden banken daar geen rekening mee. De Vlaamse overheid wil hen overtuigen om dat wel te doen,” aldus Van Holen. De overheid ontwikkelt een tool waarmee de banken de ‘waarde’ van de energie-investering kunnen inschatten. 

Ondertussen keurde de Vlaamse Regering zelf de energiebeleidsovereenkomst met kredietgevers goed. De overeenkomst bevat engagementen in het kader van een voordelige financiering voor energiezuinige en bijna-energieneutrale woningen. Het domein waar de EBO zich op toespitst zijn hypothecaire kredieten voor residentiële nieuwbouw met een minimaal energieprestatieniveau.

Overleg met banken

Van Holen: “Het is uiteindelijk de bedoeling dat de banken sneller, eenvoudiger en hopelijk ook goedkoper een hypothecair krediet toestaan. Momenteel praten we al met Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische financiële sector over een mogelijke samenwerking. Daarna gaan we met de individuele banken in overleg. Binnen enkele weken verwacht de Vlaamse overheid een akkoord.”

Auteur: Daan Slingers - TiM Vanhove

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in