Glasnorm voor veiligheidsglas
De glasnorm is geen wet
Voor een goed begrip: de nieuwe glasnorm NBN S 23-002 is een norm en wordt dus niet wettelijk afgedwongen. De norm schrijft de code van de goede praktijk voor. Het komt er dus op neer dat wanneer de norm niet is nageleefd, en er gebeurt een ongeluk, de betrokkenen (voorschrijver, plaatser, opdrachtgever) aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de gevolgschade.Wat is veiligheidsglas?
De glasnorm omschrijft gehard en gelaagd glas als veiligheidsglas. Andere glasvarianten zoals vlakglas, draadglas of halfgehard glas wordt in geen enkel geval als veiligheidsglas aanvaard.
Lees meer over veiligheidsglas in ons artikel Gelaagd glas of veiligheidsglas.
Toepassingsgebied van de glasnorm
De glasnorm geeft heel concreet een opsomming van de menselijke activiteitenzones en definieert de eisen voor de beglazing. De activiteitenzones worden opgedeeld in 9 toepassingsdomeinen van wanden tot gevelbekleding en stadsmeubilair.De richtlijnen in de glasnorm zijn van toepassing in alle omstandigheden waar glas voorkomt in de bouw: particuliere woningen, kantoren, openbare gebouwen, wanden, daken,…
9 architecturale toepassingsdomeinen van de glasnorm
Zoals aangegeven zijn er 9 verschillende architecturale toepassingsdomeinen in de glasnorm omschreven.Domein 1 & 2 – Glas voor lage borstwering
De eerste twee domeinen omschrijven glazen borstweringen waarvan de bovenrand zich lager dan 90 cm van de vloer bevindt. In particuliere woningen wordt hier zowel gehard als gelaagd glas aanvaard voor toepassingen met enkel glas.Voor toepassingen met dubbel glas kan floatglas met gelaagd glas worden gecombineerd.
Domein 3 – Glas voor hoge borstwering
Wanneer de borstwering op 90 cm of meer van de vloer ligt, heb je zowel bij enkel als dubbel glas een vrije keuze in het glastype.Domein 4 – Glas tussen aanpalende activiteitenzones
Het vierde toepassingsdomein is een stuk complexer en omschrijft glazen wanden langs of boven een menselijke activiteitenzone.- Wanneer er gebruik wordt gemaakt van isolerende beglazing of dubbele ramen moeten de personen in de menselijke activiteitenzone aan de andere zijde van de schok worden beschermd tegen glasbreuk.
- Wanneer het veiligheidsglas niet vereist is aan de inslagzijde, dan is er eveneens geen veiligheidsglas vereist aan de andere zijde.
- Wanneer veiligheidsglas vereist is aan de inslagzijde en indien het glas aan de andere zijde langs of boven een menselijke avtiviteitenzone (bijvoorbeeld een gang) ligt, dan moet het glas aan de tegenovergestelde zijde van de inslag een veiligheidsbeglazing zijn.
Domein 5 - Glas in deuren of glazen deuren
Ook beglazing in deuren moet in sommige gevallen van het veiligheidstype zijn. Wanneer het glasoppervlak in een deur groter is dan 0,5 m² moet gehard glas of gelaagd glas met 1 folie worden gebruikt.In het heel specifieke geval waarbij de deur uitkomt op een overloop die korter is dan 1 meter en waarbij de valhoogte dieper is dan 1 meter en de onderste rand van de deurbeglazing lager is dan 1,4 meter boven de grond, moet de beglazing uitgevoerd zijn in gelaagd glas met minimaal 2 PVB-folies.
Domein 6 - Glas in daken
Voor beglazing in daken moet één van de glasbladen gelaagd glas met 2 folies zijn.Domein 7 – Glas in plafonds
Voor glasgebruik in plafonds is er de keuze tussen gehard glas of gelaagd glasDomein 8 – Glas als wandbekleding
Glas dat wordt gebruikt als wandbekleding moet wanneer het oppervlak groter is dan 1m² en wanneer de onderste rand lager komt dan 1,5 meter van de afgewerkte vloer van het geharde of gelaagde type zijn. Een andere optie is floatglas voorzien van een veiligheidsfilm of floatglas dat op een veilige manier is gekleefd tegen wand.Domein 9 – Glas in andere toepassingen
In dit domein worden ook nog enkele toepassingen binnenshuis omschreven. Zo moeten douchewanden en deuren uit gehard glas of gelaagd glas met minimaal 2 folies zijn opgevat. Een balkonafscheiding zonder niveauverschil moet uit gehard glas zijn.Hogere kostprijs glas
NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, heeft ook al gewaarschuwd dat de kostprijs voor bouwen mogelijk kan stijgen door de nieuwe glasnorm. “Door de complexiteit van de nieuwe regelgeving zullen bouwprofessionals geen risico's nemen en kiezen voor het gebruik van veiligheidsglas. Dat glas is voor zowel vlak- als dubbelglas twee tot drie keer duurder. Niet al het gebruikte glas in de bouwsector zal veiligheidsglas worden, maar er is toch een duidelijke tendens,” zegt Bart Verstraete namens NAV.
Met dank aan: Saint Gobain Glass