Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Glas en oververhitting

Glas en oververhitting

Grote glaspartijen in een gebouw, die geörienteerd zijn op de zon, kunnen een ruimte binnen gemakkelijk oververhitten bij hele warme, zonnige periodes. Zonwerend glas kan hier een oplossing bieden.

Maar zonwerend glas laat ook in de winter minder warmte door, terwijl je dan net die gratis zonwarmte wel kunt gebruiken.

Zonwering en glas

Als je ook in de winter actief energie wilt oogsten door het gebruik van grote glaspartijen op de zonnige kant, moet je een compromis zoeken. Een mogelijkheid kan zijn superisolerend glas of drievoudig glas in combinatie met zonnewering aan de buitenkant van de ramen. In de zomer gebruik je de zonnewering om de heetste zonnestralen buiten te houden, in de winter kan de zonnewering terug omhoog gehaald worden om de winterzon toch binnen te laten.

Dakoversteken en glas

Als je nog gaat bouwen en daarbij denkt aan een lage energiewoning of zelfs een passiefhuis met grote ramen op de zonkant, dan is het nodig om de architectuur van het huis aan te passen. Grote dakoversteken boven de ramen aan de zuidkant kunnen de heetste zonnestralen in de zomer tegenhouden en laten in de winter een lager staande zon toe de ruimte achter het glas toch op te warmen.

Tips om oververhitting tegen te gaan

  • Grote dakoversteken op de zuidkant, boven de ramen
  • Zonnewering aan de buitenkant van glaspartijen, zeker voor de ramen aan de meest zonnige kant van het huis. Screens en zonnetenten bestaan er in vele uitvoeringen. Ook dakramen kun je voorzien van zonnewering aan de buitenkant van het raam.
  • Luiken of rolluiken aan de buitenzijde. Rolluiken – als ze helemaal afgerold zijn – houden alle licht buiten en werken ook geluidsdempend.
  • Luiken kun je zo lichtdicht laten maken als je wil.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in