Glas als architectuur

Nu er binnen de moderne architectuur veelvuldig gebruik wordt gemaakt van glas, heeft specialist Verhaert & Co zijn hedendaags assortiment nog breder én completer gemaakt. Bovendien overstijgen de glastegels en –panelen ruimschoots hun decoratieve waarde. Zo zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig bouwmateriaal met heel wat creatieve mogelijkheden.


Verhaert & Co heeft zijn gamma uitgebreid met drie vernieuwende producten.

• Pegasus Vetroarredo, voor een doorlopende glaswand
Met de designglastegels Pegasus van Vetroarredo speelt Verhaert & Co optimaal in op de trend van doorlopende glazen wanden. Doordat de buitenrand van deze glastegels verder uitsteekt – 6 mm i.p.v. 2 mm – kan de voeg teruggebracht worden tot 2 mm. Gevolg is één groot glasoppervlak zonder zichtbare onderbrekingen (gepatenteerde technologie CGS®, Continuous Glass Surface). De glastegels hebben de gebruikelijke standaardafmetingen (19 x 19 cm, 8 cm dik) en garanderen een even stabiele structuur als bij dikkere voegen. De vormgeving van de ruggen van de tegels is immers zo uitgekiend dat bij het monteren een ‘kamer’ ontstaat met een aanzienlijk volume, zodat er meer dan voldoende mortelspecie kan worden ingestort om de stabiliteit van de constructie te verzekeren. Pegasus van Vetroarredo is verkrijgbaar in gewolkt of doorzichtig, met verschillende uitzichten: gesatineerd, gemetalliseerd of gekleurd (tien kleuren).

• Afwerking Mirror, voor een schitterend lichteffect
De in ‘Mirror’ uitgevoerde glastegels van Verhaert & Co kaatsen – net zoals een spiegel – het invallende licht aan de binnenzijde terug. Daardoor wordt een speciaal lichteffect gecreëerd, met heel wat creatieve interieurmogelijkheden tot gevolg. Dit spiegeleffect heeft de Mirror-glastegel te danken aan zijn zilvergeverfde zijkant. Normaal gezien zijn deze zijkanten (de vlakken waarop de mortelspecie wordt aangebracht) wit, voor een onzichtbare hechting en helderdere tegels. Het laagje zilververf, dat bovendien beschermd wordt door een rubbercoating, voorkomt ook ongewenste lichtinval. Het volledige kleurenpalet van het designgamma Pegasus van Vetroarredo is alvast leverbaar in de gloednieuwe ‘Mirror’-uitvoering.

• Block-Lock, voor handige doe-het-zelvers
Glastegels lenen zich zowel voor buiten- als binnentoepassingen. Nu glazen wanden binnenshuis – als afscheiding tussen twee ruimtes of voor de douche bijvoorbeeld – steeds populairder worden, heeft Verhaert & Co zijn kant-en-klare plaatsingssysteem Block-Lock aangepast. Deze handige draagkoffer met profielen, hechtingsmiddel én handleiding laat de doe-het-zelver toe om vakkundig 10, 20, 30, 40 of 50 glastegels te plaatsen, met een rechte voeg van 4 mm. Nieuw is dat deze assemblagekits nu ook beschikbaar zijn voor de designreeks Pegasus van Vetroarredo, met een zeer smalle voeg van 2 mm.

De vele troeven van glastegels
Allereerst bieden glastegels heel wat creatieve mogelijkheden. In de hedendaagse architectuur staan licht en ruimtelijkheid centraal. Glastegels zijn ideaal om op een stijlvolle manier daglicht binnen te laten – zonder aan privacy te moeten inboeten – en dragen zo bij tot een aangenamere leef- en woonomgeving.

Grote panelen kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden, horizontaal en verticaal, in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Je vindt de tegels en panelen terug als beloopbaar horizontaal oppervlak, als ramen in een gevel of garage, als lichtdoorlatende scheidingswand tussen twee kamers (keuken en living, slaapkamer en dressing...), als windscherm in de tuin of op het terras, enz. En uiteraard zijn ze ideaal als alternatief voor een raam – zeker in situaties waarbij woningen erg kort bij elkaar zijn gebouwd en bijgevolg inkijk vanuit de aanpalende woningen onvermijdbaar is.

Het feit dat je met glastegels zowel rechte als gebogen wanden kan vormen én de ruime keuze in kleuren en uitvoeringen maakt dat Verhaert & Co een bijzonder grote bewegingsvrijheid in design creëert. Maar niet alleen op creatief vlak bieden glastegels en glasbeton (grote panelen) heel wat mogelijkheden. Andere sterke troeven zijn:

prijs: glastegels zijn vaak goedkoper dan ramen met dubbel glas
duurzaamheid: het beton dat tussen de glastegels zit, wordt kruiselings gewapend met solide en waterdichte panelen als resultaat. Bovendien voldoen de producten aan alle geldende normen inzake vuurresistentie en breukweerstand.
isolatiewaarde: een glastegel bestaat uit twee holle helften die tegen elkaar worden gesmolten. De holle ruimte binnenin is gevuld met droge lucht, wat de thermische isolatie ten goede komt (een glastegel scoort evengoed als dubbel glas) en de vorming van condensatie uitsluit
veiligheid: glasmuren zijn oerstevig, inbraakwerend en brandvertragend
afwerking: glasmuren zijn altijd mooi vlak en hebben gelijke voegen
akoestiek: glastegels werken geluiddempend
onderhoud: glastegels zijn eenvoudig te onderhouden; afwassen met water en zeep volstaat.

Meer info: Verhaert.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in