Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Akoestische isolatie - geluidshinder voorkomen

Het beste moment om geluidshinder te voorkomen, is de ontwerpfase. Je kunt hierbij volgende tips in overweging nemen of bespreken met de architect:

  • Groepeer lawaaierige en rustige ruimtes. Je kan eventueel een wand met goede akoestische prestaties tussen deze twee zones optrekken. Dit kan bijvoorbeeld een wand in kalkzandsteen of beton zijn of een wand volgens het massa-veer-massaprincipe.
  • Oriënteer lawaaierige ruimtes aan de zijde van een drukke straat. Laat zeker geen rustige ruimtes aan de straatzijde grenzen. Buren- of buitenlawaai is immers hinderlijker in ‘stille’ ruimtes – zoals de slaapkamer of bureau - dan in bijvoorbeeld de keuken of de woonkamer.
  • Trek dit principe ook door wanneer je een halfopen of gesloten bebouwing realiseert. Probeer lawaaierige ruimtes zoveel mogelijk tegen die van de buren te in te planten.
  • Onderbreek de structuren – zeker in appartementen of aaneensluitende bebouwing, door gebruik van zwevende dekvloeren of het ontdubbelen gemeenschappelijke wanden. Het gebruik van spouwankers is dus uit den boze
  • Laat bij het gebruik van lichte wandmaterialen een zo ruim mogelijke spouw. Deze wordt best ook opgevuld met minerale wol

  Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

  Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

  Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in