Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Geluidsabsorptie

Galm of echo wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van het geluid in de ruimte. Dit fenomeen doet zich voor in grote, kale ruimtes waarin zich hoofdzakelijk harde materialen bevinden.Nadelige gevolgen van nagalm zijn een slechte verstaanbaarheid, een te hoog geluidsniveau in de ruimte en in erge gevallen zelfs desoriëntatie.

De weerkaatsing van het geluid kan vermeden worden door geluidsabsorptie. Dit is de mate waarin geluid binnen één ruimte wordt geabsorbeerd. Dit gebeurt door zachte, absorberende elementen in de ruimte te plaatsen.

  • Werken met meubels, gordijnen, tapijt...
  • Drastischer ingrijpen kan door een behang met structuur tegen - één of alle - muren aan te brengen, of bijvoorbeeld een groot schilderij of wandtapijt op te hangen.
  • Het plafond kan ook uitkomst bieden door bijvoorbeeld een verlaagd geperforeerd plafond te plaatsen met daarachter een akoestisch isolatiemateriaal.
  • Er bestaan ook speciale producten op de markt om het geluid te absorberen, zogenaamde baffels. Deze worden echter niet in particuliere woningen toegepast, maar eerder in bedrijfshallen
Wanneer er zachte elementen in de ruimte aanwezig zijn, zal het holle effect afnemen. Hoe meer van deze zachte, dempende materialen zich in de ruimte bevinden, des te beter de geluidsabsorptie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in