Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Gelaagd glas of veiligheidsglas

Gelaagd glas of veiligheidsglas bestaat uit twee of meerdere glasbladen, luchtdicht en onzichtbaar op elkaar verlijmd met een folie. Als gelaagd glas breekt blijven de glasstukjes aan de folie kleven en springen ze niet weg.

Hoe wordt veiligheidsglas gemaakt?

Gehard glas is tijdens het productieproces zo behandeld dat de buitenste glaslagen versterkt worden. Dit gebeurt door het aanbrengen van drukspanningen in deze lagen. Het glas wordt hiertoe opgewarmd en geforceerd afgekoeld aan de buitenzijde, terwijl de kern langzaam afkoelt.


Hoe werkt veiligheidsglas?

De ingebouwde drukspanningen maken de glasplaat van dit veiligheidsglas tot vijf maal sterker dan gewoon glas. Dit zorgen er voor dat de glasplaat bij breuk in honderden kleine en dus ongevaarlijke stukjes uiteen valt. Op die manier draagt dit glas bij tot een ‘passieve’ veiligheid.

Voordelen van veiligheidsglas of gelaagd glas

  • Gelaagd glas bestaat uit twee glasbladen die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn door een schokvaste kunststof folie – polyvinylbutyral of PVB. Bij breuk zorgt deze folie ervoor dat de scherven maximaal blijven kleven en dat de kans op schade of verwondingen dus beperkt blijft.
  • In functie van het aantal glasbladen en het aantal transparante folies biedt gelaagd glas bescherming van personen tegen bijvoorbeeld glasscherven, doorval of inbraak.
  • Een bijkomend voordeel is dat de dichtingsfunctie van het glas intact blijft. Zo kunnen de activiteiten verder gaan in afwachting van de vervanging van het glas.
  • De dikte van en het aantal folies kan variëren. Hierdoor kan de weerstand en veiligheid op maat worden aangepast.
  • Houdt UV-stralen tegen en biedt zo bescherming tegen verkleuring van het interieur.
  • Veiligheidsglas kan perfect gecombineerd worden met andere glasfuncties zoals zonwering, thermische isolatie, akoestische isolatie of een zelfreinigende werking.

Wanneer moet je veiligheidsglas toepassen?

  • De glasnorm schrijft voor wanneer je veiligheidsglas moet gebruiken.
    • Komt het risico enkel van de binnenkant dan gaat de voorkeur uit naar (dubbele) beglazing met gelaagd glas aan de binnenkant en floatglas langs de buitenzijde.
    • Komt het risico van beide kanten dan moeten ramen en deuren beste uit twee gelaagde glasplaten bestaan, een langs binnen en de ander langs buiten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in