Financiele aspecten

Geen stijging kadastraal inkomen bij energiebesparende maatregelen

We vermeldden het al eerder, maar dat bevestigden ook minister van Financiën Reynders, staatssecretaris Clerfayt en administrateur-generaal van de Patrimoniumdocumentatie De Brone in een omzendbrief aan de belastingadministratie dat energiebesparende investeringen geen aanleiding geven tot een verhoging van het kadastraal inkomen (KI) van een woning.


Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verbouwingen die het comfort in een huis verhogen en maatregelen voor energiebesparing. Het KI gaat alleen omhoog na verbouwingen die tot een bijkomend comfort leiden: zoals een extra badkamer installeren of een zolderkamer ombouwen tot een slaapkamer. Het KI gaat niet omhoog na verbouwingen die alleen dienen om energie te besparen.

De omzendbrief geeft enkele concrete voorbeelden van energiebesparende investeringen die niet tot een verhoging van het KI leiden:

• de vervanging van een oude verwarmingsketel door een energiezuinigere ketel, inclusief de werken voor de schoorsteen;
• de installatie van een verwarmingsketel die ook elektriciteit aflevert (micro-warmtekrachtkoppeling), een warmtepomp, een zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen;
• de vervanging van glas door dubbel of drievoudig glas;
• de isolatie van het dak, de muren of de vloeren;
• de installatie van thermostatische kranen, en
• alle werkzaamheden om een woning om te bouwen tot een passiefhuis.


Bron: VEA
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in