Financiele aspecten

Fiscus discrimineert bij groene aftrek

Veel eigenaars die groene investeringen hebben gedaan, kunnen extra geld recupereren van de fiscus. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat eigenaars die bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsten, gediscrimineerd werden tegenover huurders die hetzelfde deden.


Tot vorig jaar kon 40 procent van de groene investeringen afgetrokken worden van de te betalen belastingen, weliswaar geplafonneerd. Maar de manier waarop de fiscus de belastingvermindering berekende, discrimineerde eigenaars ten opzichte van huurders. Het gaat vooral om gezinnen waar beide partners voor de helft eigenaar zijn van het huis, en één van hen de enige of bijna enige kostwinner is. Het verschil kan oplopen tot meer dan 1.000 euro, zegt Jef Wellens, fiscalist van advocatenkantoor Kluwer, die het arrest van 8 maart onder de aandacht brengt.


Belastingafrekening

Volgens de Coreliokranten kunnen te veel betaalde belastingen voor groene investeringen in 2007 en 2008 teruggevorderd worden via een verzoekschrift tot ambtshalve ontheffing. Ook als de belastingafrekening voor de inkomsten van 2006 pas in 2008 in de bus viel, kunnen de belastingen teruggeëist worden.

De kranten vroegen de fiscus maandag om commentaar, maar die was het arrest nog aan het bestuderen.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in