Fiscale aftrek voor verbouwing met eigen geld

De VLD wil verbouwingen met eigen geld fiscaal aftrekbaar maken. Net nu de discussie daarover in de Kamer begint, zwaaien enkele VLD'ers met een studie waaruit blijkt dat die fiscale aftrek de staat zelfs geen geld hoeft te kosten.

Om van een fiscale aftrek te genieten, moeten verbouwers nu een lening bij de bank aangaan. Wie met eigen geld verbouwt, komt niet in aanmerking. De VLD wil daar verandering in brengen. ,,Net zoals bedrijven een fiscale aftrek mogen inbrengen als ze met eigen kapitaal investeren, zouden mensen dat kunnen doen als ze hun huis verbouwen'', zeggen VLD-kamerleden Annemie Turtelboom, Miguel Chevalier, Luc Van Biesen en Hilde Vautmans.
,,Een huis moet kunnen mee-evolueren met zijn bewoners. De kinderen worden groot, oudere mensen willen op de gelijkvloerse verdieping slapen. Mensen die zulke verbouwingen willen doen, hebben vaak al een spaarcent opzijgezet. Maar als ze van een fiscale aftrek willen genieten, moeten ze toch een lening bij de bank aangaan.''

De VLD'ers willen daar een mouw aan passen en hopen op die manier meer spaargeld in de economie te kunnen pompen en zwartwerk te vermijden. Een studie van de Vlaamse Confederatie Bouw leert dat de maatregel zelfs niets hoeft te kosten. Als hij zorgt voor voldoende extra omzet, kan hij zelfs geld opleveren.
De vier hopen de regering te overtuigen van het belang van hun voorstel, dat vanaf vandaag wordt besproken in de kamercommissie Financiën. ,,Desnoods moeten we het als experiment voor één jaar invoeren'', zegt Turtelboom.

Bron: Het Nieuwsblad 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in