Financiele aspecten

'Fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten: gewesten moeten klaar zijn'

De fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten zoals die nu bestaat, wordt in 2014 overgeheveld naar de deelstaten. De Confederatie Bouw pleit ervoor dat de gewesten nu zo snel mogelijk hun eigen beleid ter zake ontwikkelen.


Op zich is de overheveling van de hypothecaire aftrek naar de gewesten geen nieuws. Dit werd reeds vermeld in het regeerakkoord dat eind november 2011 bekend raakte. Nieuw is de datum van 2014 die wordt gemeld.


'Waarom veranderen?'

De Confederatie Bouw wees eind vorig jaar de regeringsonderhandelaars reeds op het feit dat ons woonbeleid bij de beste van Europa hoort. De Belgische overheden hebben bouwers altijd in staat gesteld om eigendommen te verwerven. "Dit maakt dat vandaag 70% van de Belgen een eigen woning bezit. De Confederatie Bouw ziet geen enkele reden waarom dit beleid zou worden gewijzigd", klinkt het.

De gewesten kunnen zelfs zorgen voor extra prikkels en kunnen hun eigen accenten leggen op bijvoorbeeld duurzaam bouwen of bepaalde doelgroepen. De techniek waarmee dat gebeurt, via belastingaftrek of premie, is van ondergeschikt belang. De bouwsector heeft er vertrouwen in dat de gewesten hun verantwoordelijkheid opnemen en is klaar om zijn rol als motor van de economie te blijven vervullen.


Meer info:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in