Financiele aspecten

'Federale middelen voor hypothecaire aftrek ruim onvoldoende'

Ondanks de belofte van de Vlaamse regering dat men in 2014 de lopende engagementen met betrekking tot de hypothecaire aftrek wil blijven nakomen, blijft de Leuvense econome Nancy Huyghebaert (Onderzoeksgroep Finance) erbij dat de middelen die de federale regering hiertoe zal overdragen ruim onvoldoende zijn.


"Op basis van een ruime steekproef van hypothecaire kredieten die in 2010 verstrekt werden heb ik vastgesteld dat het fiscaal voordeel op jaarbasis 2060 euro bedraagt bij aankoop, 2020 bij bouw en 1160 bij renovatie. Jaarlijks worden in ons land gemiddeld 100.000 kredieten verstrekt voor aankoop, 30.000 voor bouw en 50.000 voor verbouwing. Rekening houdend met de gemiddelde looptijden van deze kredieten besluit ik daaruit dat dit systeem eenmaal op kruissnelheid gekomen 4,87 miljard euro per jaar zal kosten", aldus Huyghebaert.


Fiscale aftrek van de hypothecaire kredieten

Huyghebaert spreekt zich niet uit over wat dit systeem de gewesten in 2014 en daarna precies zal kosten. "In mijn berekening kost de fiscale aftrek van de hypothecaire kredieten die op een jaar tijd in ons land verstrekt werden gemiddeld 301,22 miljoen euro. In mijn berekeningen heb ik echter enkel rekening gehouden met het systeem van woonbonus dat in 2005 werd ingevoerd. Ik heb echter niet ook de oefening gemaakt voor het bouwsparen dat daarvoor bestond. De 1,4 miljard euro die de federale regering de gewesten wil ter beschikking waarvan 929 miljoen voor Vlaanderen is echter alleszins ruim onvoldoende. Alleen al het woonbonussysteem kost in 2014 voor het ganse land al 2,7 miljard euro", aldus Huyghebaert.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in