F

Fineer

Fijn geschilde of gesneden bladen hout. 

Floatglas

Floatglas is het glas als basisproduct, zoals het zonder extra bewerking uit de oven komt. Na het bakken in een 1 500°C warme oven wordt de glasmassa op een bad van tin gegoten om af te koelen. Het glas blijft hierop drijven of ‘to float’. Vandaar dus floatglas.

Fossiele brandstoffen

Brandstoffen die zijn ontstaan uit plantaardige en dierlijke resten uit het geologische verleden van de aarde. Aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool zijn fossiele brandstoffen.

Fotovoltaïsche cel

Ook wel zonnecel of pv-cel – van het Engelse photovoltaic – genoemd. Het is een plaatje van halfgeleidend materiaal dat zonlicht omzet in elektriciteit. Zonnecellen worden onderling met elkaar verbonden tot een paneel.

 

Frequentie

De geluidsfrequentie geeft het aantal trillingen per seconde aan. Deze frequentie wordt uitgedrukt in Herz – afgekort Hz. Lage tonen hebben dus een lage frequentie of een laag aantal trillingen per seconde; hoge tonen hebben een hoge frequentie.
 

FSC

Is de afkorting voor Forest Steward Councilship. Dit label heeft betrekking op hout en garandeert onder meer dat het hout uit duurzaam bosbeheer afkomstig is en dat het in sociaal aanvaarde omstandigheden gewonnen is.
 

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in