Financiele aspecten

Extra kwaliteitsgarantie vereist voor premie na-isolatie van spouwmuren

Wie een Vlaamse premie voor het na-isoleren van spouwmuren wil verkrijgen, zal vanaf 1 juli 2012 moeten beschikken over een extra kwaliteitsgarantie. Na de eerdere voorwaarden, waar je als particulier aan moest voldoen, ben je vanaf dan ook verplicht te beschikken over het zogenoemde STS 71-1. Mogelijk heb je in de toekomst deze kwaliteitsgarantie ook nodig voor andere premies.


De reden van de nieuwe eis ligt deels bij Europa. Vroeger moest je als particulier werken met een geregistreerde aannemer om een premie voor na-isolatie van spouwmuren te verkrijgen. Maar Europa is van mening dat je deze verplichting niet mag opleggen als voorwaarde. Hierdoor kon ineens iedereen een even grote premie ontvangen ook al was het werk niet goed uitgevoerd.


Technische Specificatie

Omdat Vlaanderen enkel een premie wil uitdelen voor spouwisolatie met voldoende kwaliteit, voert het een nieuw kwaliteitskader in. Dit spits zich toe op de certificatie van zowel de materialen als de uitvoering. Deze zijn vastgelegd in een Technische Specificatie (STS 71-1)
De maatregel gaat in vanaf 1 juli 2012. Let op, de datum van de werken telt en niet van de factuur of de overeenkomst met de aannemer. Je aannemer moet een verklaring uitreiken dat hij werkt conform de eisen van de toepasselijke Technische Specificatie (STS).
 

De nieuwe regelgeving bij spouwisolatie is een pilootproject. Mogelijk volgen de premies voor andere energiebesparende maatregelen snel. In de loop van 2013 zou het navolging krijgen van de premie voor buitenmuurisolatie en binnenisolatie van bestaande woningen.
 

Lees ook:

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in