Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Europeanen moeten energiezuinig bouwen

Over tien jaar mogen nieuwe gebouwen nauwelijks nog energie gebruiken. Het Europees Parlement keurde gisteren de strenge normen goed waaraan nieuwe huizen, kantoren en torengebouwen vanaf 2020 moeten voldoen. Hun uitstoot van broeikasgassen moet tot nul worden herleid, wat betekent dat ze niet méér energie mogen verbruiken dan ze zelf opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen, zegt Ivo Belet (CD&V), die lid is van de parlementscommissie Energie.


Verwarmings- en aircotoestellen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Voor overheidsgebouwen gelden de nieuwe bouwvoorschriften al vanaf 2018. Eigenaars van bestaande gebouwen zullen bij een grote renovatie aangemoedigd worden om ‘slimme meters' te installeren en om water- en verwarmingsleidingen en toestellen door energiezuinige modellen te vervangen.

 

 

Minder energie verbruiken

De EU had zichzelf voorgenomen om tegen 2020 twintig procent minder energie te verbruiken. Deze strenge nieuwe bouwvoorschriften moeten helpen om dat doel te bereiken. Gebouwen verbruiken immers veertig procent van alle energie in Europa en vormen de grootste bron van broeikasgassen. Als de klassieke dubbelglazige ramen, bijvoorbeeld, door energiezuinige ramen worden vervangen, kan er jaarlijks vier miljard euro worden bespaard en kan er 25 miljoen ton minder CO2 worden uitgestoten.

 

Voldoende subsidies

Huur- en koopwoningen en openbare gebouwen moeten ‘energieprestatiecertificaten' krijgen met duidelijke informatie over het energieverbruik, zodat de huurder of koper kan vergelijken. Die informatie zal trouwens ook in de advertenties moeten worden vermeld. ‘We moeten wel oppassen dat dit voor iedereen haalbaar is', waarschuwt Kathleen Van Brempt (SP.A). Dus moeten Europa en de lidstaten in voldoende subsidies voorzien. Voor huishoudtoestellen komen er nieuwe energielabels met bijkomende categorieën van energiezuinigheid. De Europese consumentenorganisatie Beuc is niet te spreken over dit nieuwe systeem dat ‘de consument enkel maar zal verwarren'.
 

 

Bron: De Standaard.be, woensdag 19 mei 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in