Financiele aspecten

Europa wil dat België gunstige BTW-regeling onmiddellijk stopzet

De Europese Commissie eist dat ons land binnen de twee maanden de wetgeving over de toepassing van het verlaagde btw-tarief in de bouw aanpast. Voor de Confederatie Bouw is die eis onbegrijpelijk en onbillijk.


Enkele duizenden bouwers en aannemers passen momenteel de maatregel volgens de bestaande regelgeving toe. Voor hen kan de aanpassing van de regelgeving serieurze stokken in de wielen steken.

Europa is volgens de Confederatie Bouw ook ruim laat met zijn reactie op de regelgeving. Ze is immers al anderhalf jaar in voege. Europa eist de aanpassing omdat de verlaagde btw-regeling niet in een sociaal beleid kadert en dat is volgens de Commissie nochtans een vereiste om het verlaagde btw-tarief toe te mogen passen.

De verlaging van de BTW voor de koop en bouw van een woning was van toepassing op een schijf van 50.000 euro, en was een regeringsmaatregel die kaderde in het herstelplan, maatregel die verlengd werd tot eind 2010. Ze heeft overigens een uitdovend karakter, want de maatregel was enkel geldig indien de vergunning was ingediend voor 1 april 2010.

“Deze verlaagde BTW in de bouw sloeg enorm aan bij de bevolking die hiervan massaal gebruik heeft gemaakt waardoor er in volle crisisperiode toch nieuwe bouwinvesteringen kwamen en een terugval van de bouwactiviteiten en daaruit beperkt kon blijven en de tewerkstelling relatief goed stand kon houden.”zo besluit Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) reageert ook verbaasd op de eis van de Europese Commissie. "Ze heeft destijds immers zelf aangegeven dat dergelijke maatregelen deel konden uitmaken van nationale herstelplannen.

Bronnen: Confederatie Bouw, De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in