Financiele aspecten

Energiezuinigheid speelt mee in nieuwe versie klein beschrijf

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters wil de regeling rond het ‘klein beschrijf’ bij de aankoop van een bescheiden woning vervangen door een huiskorting. Die korting zou gebaseerd zijn op de grootte van een woning, de energiezuinigheid en het profiel van de kopers, in plaats van enkel op het kadastraal inkomen, zoals het klein beschrijf momenteel.


Bescheiden woning

Kopers van woningen moeten momenteel in sommige gevallen maar vijf in plaats van tien procent registratierechten betalen. Dit 'klein beschrijf', bedoeld als sociale maatregel, is in principe bedoeld voor bescheiden woningen. Het wordt toegekend op basis van het kadastraal inkomen (KI), dat niet hoger mag zijn dan 745 euro.

Dat KI is echter niet altijd nog een goede waardemeter, omdat het is vastgesteld op basis van nettohuurprijzen van 1975 en niet op de actuele verkoopswaarde. Het gevolg is dat sommige kleine, maar nieuwe en comfortabele woningen wel onder het klein beschrijf vallen, terwijl dat niet het geval is voor grotere maar meer gebrekkige woonsten.


Huiskorting

Vlaams financiënminister Muyters stelt nu in zijn beleidsnota dat hij zal onderzoeken of hij het klein beschrijf kan omvormen tot een huiskorting. Die zou rekening kunnen houden met de verkoopswaarde en kenmerken zoals oppervlakte, ouderdom en energiezuinigheid. Ook het profiel van de koper zou een factor kunnen zijn.

De geplande hervorming moet voor "een betere verdeling" zorgen, zegt Muyters, maar mag "globaal niet zorgen voor een hogere belastingdruk".

 

Info: Beleidsnota Financiën Philippe Muyters

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in