Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Energievriendelijke automatisatie van zonwering

Een geautomatiseerde zonwering werd tot voor kort geassocieerd met luxe en puur gebruikscomfort. In de praktijk biedt automatisatie veel meer voordelen. Het is een efficiënte sleutel tot een energievriendelijke woning.

Automatisatie biedt in de eerste plaats comfort. Je opent en sluit immers van op afstand je zonneschermen, zonder uit je luie zetel te komen. Bovendien kun je al die schermen ook nog eens in één beweging bedienen.

Wanneer je extra investeert in een weerstation, kunnen de schermen afhankelijk van wind, regen, zon,… automatisch worden gestuurd. Dit komt de levensduur van het doek ten goede, want het is niet open bij regen of hevige wind.

Nog comfortabel is het feit dat het systeem de zonwering op het meest optimale moment inschakelt, en zo opwarming van de woning vermijdt.

Lees ook: Voordelen van zonwering

Renovatie of nieuwbouw

De evolutie in automatiseringssystemen heeft geleid tot een uitgebreid aantal mogelijkheden en oplossingen die in principe voor elke nieuwbouw- of renovatietoepassing een oplossing moeten bieden.
Een elektrische bediening is aangenamer en praktischer dan een zwengel. Zo’n bediening is op elk type zonnescherm toepasbaar, ongeacht of het al is geïnstalleerd. Er zijn verschillende bedieningsvormen:

De muurbediening

  • De muurbediening bevindt zich in het algemeen binnen, dichtbij het zonnescherm.
  • Via een eenvoudige druk op de knop kan je er het op- of neerlaten van het zonnescherm mee regelen.

De radiogestuurde afstandsbediening

  • Ze voegt alle comfort van een afstandsbediening toe aan het gemak van de muurbediening.
  • Ze is ideaal om het zonnescherm van buitenaf te bedienen. Een extra toets laat toe een tussenliggende positie van het scherm in het geheugen op te slaan. Met één enkele druk op de toets gaat het scherm automatisch omlaag tot de gewenste positie. Deze favoriete positie kan naar eigen wens worden geherprogrammeerd.

Lees ook: Automatisering

Werking elektrische zonwering

  • De elektrische bediening stuurt de motor aan die het doek van het zonnescherm gaat op- of neerlaten. De motor wordt discreet geïnstalleerd binnenin het zonnescherm. Dit gebeurt in de buis waarrond het zeildoek wordt opgerold. Om te kunnen werken, moet de motor stroom krijgen. Hij kan manueel bediend worden met een muurbediening of een afstandsbediening, of hij kan worden gekoppeld aan automatische systemen die reageren in functie van het weer.
  • De installateur sluit de motor aan op het elektrische stroomcircuit. Voor de installatie zijn er twee mogelijkheden: bekabeling of radiosturing. Bij een bekabeling geven de elektriciteitskabels het commando aan de motor door. Bij een radiosturing is de ontvanger die de commando’s via radiogolven doorkrijgt.
  • Een radiobesturing is sneller te installeren. Het ontbreken van kabels tussen de motor en de bediening maakt dat uw muren niet worden ontsierd. Het is de ideale oplossing voor renovaties of om een nieuw zonnescherm te motoriseren.

Programmeren van zonwering

  • Met automatismen kan je het openen en sluiten van producten in je huis programmeren of delegeren. Dat kan enerzijds via een tijdssturing of anderzijds via sensoren. Met ene tijdssturing kan je de zonwering laten openen en sluiten zonder zelf aanwezig te zijn.
  • Met sensoren kan je huis intelligent reageren op weersveranderingen zoals wind, zon, temperatuur en regen. Dit werkt op basis van een mini-weerstation die op basis van meting en de geprogrammeerde wensen de zonwering bijstuurt. Een sensor laat je zonwering terug oprollen bij wind om te voorkomen dat het doek beschadigd wordt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in